Emergence of Armenian nationalism during the last years of the Ottoman Empire, 1878-1918
Osmanlı İmparatorluğu son yıllarında Ermeni milliyetçiliğinin doğuşu, 1878-1918
- Tez No: 554081
- Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ermeni Milliyetçiliği, Osmanlı Ermenileri, Ermeni Milliyetçiler, Misyonerlik Faaliyetleri, Ermeni Komiteleri, Armenian Nationalism, Ottoman Armenians, Armenian Nationalists, Missionary Activities, Armenian Committees
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Avrupa'da 18. yüzyıl sonunda ortaya çıkan Fransız Devrimi, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki etkisini, toplumda farklı din gruplarının beraber yaşaması olarak tanımlanan geleneksel millet sistemindeki çözülmeler ile 19. yüzyılda göstermiştir. Bu sistemin çözülmesini takiben, imparatorluk içerisinde bulunan farklı uluslar, etnik- milliyetçi kökenli ayaklanmalar sonrasında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin kadim milleti Ermeniler milliyetçilik akımının etkisiyle, Ermeni kimliğini keşfetmiş, misyonerlik faaliyetleri ve büyük güçlerin müdahaleleri ile Ermeni milliyetçiliğini farklı bir karaktere dönüştürmüşlerdir. Ermeni milliyetçiliği konusunda yapılan çalışmalar incelendiğinde, Ermeni milliyetçiliğinin dönüşümü ele alınmamış, çoğu akademisyen ve tarihçi konuya taraflı olarak yaklaşmıştır. Bu bağlamda, Ermeni yanlı literatür taramasında, konuya yaklaşım sözde soykırım iddiaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Öte yandan, Osmanlı Ermenileri hakkında yapılan objektif araştırmalar sınırlı sayıda kalmış, gerçek bir analiz ve tarih anlatımı çok fazla bulunamamıştır. Türk taraflı yayınlarda ise Osmanlı Ermenilerinin belirli kalıplar içerisinde ele alındığı görülmüştür. Bu bağlamda, çalışmada Ermeni milliyetçiliği oluşumu eleştirel bakış açısı ile yazılmıştır. Tezin önemi Ermeni milliyetçiliği konusunda ezberlenmiş anlatımlardan ziyade, Ermeni milli uyanışının 19.yüzyıl içerisinde Osmanlı Ermenileri arasında ortaya çıkışının çağa uygun bir oluşum olduğu, Osmanlı Ermenilerinin, Kafkasya ve Avrupa da oluşan milliyetçiler ile aynı anlayışa sahip olmadıkları, Ermeni milliyetçiliğinin Berlin anlaşması sonrası meydana çıkan Ermeni Komiteler ile radikalleşerek dönüştüğünün anlatılmasıdır. Tüm Ermeniler Osmanlı Devleti'ne ihanet eden millet olarak yaftalanmamış, tezin objektif bir çalışma ile tamamlanmasına dikkat edilmiştir. Sonuç olarak, Osmanlı Ermenileri İmparatorluğu oluşturan tüm diğer milletler gibi, milli uyanışlarını Fransız Devrimi sonrasında yaşamış, misyoner faaliyetleri ile bir ulusa dönüşmüşlerdir. Sonrasında büyük güçlerin verdiği destek ile bağımsız Ermenistan kurma isteği Ermeni milliyetçiliğini tamamen farklı, radikal bir yapıya sokmuştur. Dönüşen Ermeni milliyetçiliği ise Osmanlı Ermenilere büyük zarar vermiştir. Bu varsayımlar bağlamında, araştırmamda Ermeni ve Türk yanlı kaynaklar analiz edilmeye çalışılmış ancak literatür taramasında tarafsız yazılan az sayıda yayına rastlanılmıştır. Tarihçi ve akademisyenlerin makalelerinden faydalanılmış, çeşitli kütüphane ve veri tabanlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Having emerged in the 18th century in Europe, the French Revolution's influence on the Ottoman Empire revealed with the disengagement of the traditional Millet system, which is often defined as the coexistence of various religious groups within the society. Following the disengagement of the system, many nations living in the Empire declared their independence as a result of ethnic-nationalistic rebellions. More specifically, Armenians – who had been a part of the Ottoman Empire for a long time – explored their identity as independent from the Ottoman identity with the impact of surpassing nationalism. With the involvement of missionary activities as well as great powers of the world, Armenians transformed the Armenian nationalism into a distinctive trait in comparison to the other nationalities living under the Ottoman Empire. It may be observed in the literature that most academicians and historians have approached the topic of Armenian nationalism in a biased manner rather than reviewing the transformation of the conceptualization of this nationalism. In this regard, certain literary review is focused on the so-called genocide allegations. In fact, the number of analyses and historical narratives dwelling on the comprehensive transformation process has been limited, so as the number of objective researches pertaining to Ottoman Armenians. On the other hand, it is further observed that researches who are inclined to refute the Armenian genocide – from the Turkish point of view – have defined Ottoman Armenians through certain clichés. From this perspective, this study importantly elaborates on the concept of Armenian nationalism on the basis of a critical review rather than sticking with stereotyped discourses with the purpose of shedding light on the Armenian national awakening emerging in the 19th century in the Ottoman Empire as an act that was in tune with the necessities of the age. In addition, it will be suggested that Ottoman Armenians had a different understanding of nationalism than other minorities in Caucasus and Europe. Indeed, Armenian nationalism was transformed and, in a way, radicalized by certain Armenian Committees formed after the Treaty of Berlin was signed. This research is formulated carefully and objectively, avoiding any stigmatization of the entire Armenian society in the referred territory as betrayers to the Ottoman Empire. Consequently, it will be demonstrated that Ottoman Armenians initiated their national awakening after the French Revolution as did the other nations of the Ottoman Empire with the effect of missionary activities. However, the desire to establish an independent Armenian state by the help of great powers pushed Armenian nationalism to a rather different, radical form. Ottoman Armenians, in turn, happened to endure damage due to this diverged transformation of Armenian nationalism. Under these assumptions, this dissertation discusses both Armenian and Turkish perspectives with regard to the issue despite the challenge of finding objective sources for analysis. Various libraries, databases and articles by academicians as well as historians are benefitted for elaboration of various assumptions within the framework of political practices.