Genç yetişkinlerde öğrenilmiş çaresizlik ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relation between learned helpnessness, fear of negative evaluation and social gender roles of young adults
  1. Tez No: 554082
  2. Yazar: BERİVAN GENÇTARİH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, öğrenilmiş çaresizlik, olumsuz değerlendirilme korkusu, genç yetişkinlik, Gender role, learned helplessness, fear of negative evaluation, young adulthood
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, genç yetişkinlerin öğrenilmiş çaresizlik ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları puanları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Mersin ilinde yaşan 18-40 yaş arası bireylerle yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak“Öğrenilmiş Çaresizliğe Özgü Açıklama Biçimi Ölçeği”,“Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği”,“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öğrenilmiş çaresizlik ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları puanları arasında ilişki olup olmadığına, toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarının ve toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ile olumsuz değerlendirilme korkusu ve öğrenilmiş çaresizlik puanları arasındaki ilişkilerin bazı sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 20 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın analizleri sonucunda genç yetişkinlerin öğrenilmiş çaresizlik puanı ile evlilikte cinsiyet rolü puanı arasında negatif yönde, olumsuz değerlendirilme korkusu puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Olumsuz değerlendirilme korkusu puanı ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları toplam puanı, eşitlikçi cinsiyet rolü puanı, kadın cinsiyet rolü puanı, evlilikte cinsiyet rolü puanı, geleneksel cinsiyet rolü puanı ve erkek cinsiyet rolü puanı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Genç yetişkinlerin toplumsal cinsiyet rolleri tutumları puanlarının cinsiyetlerine, mesleklerine, yaşlarına ve eğitim düzeylerine göre farklılaştığı ancak medeni durumlarına ve romantik ilişkilerinin olup olmamasına göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Genç yetişkinlerin öğrenilmiş çaresizlik ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları puanları arasındaki ilişkinin cinsiyetlerine ve eğitim düzeylerine göre farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between learned helplessness, fear of negative evaluation and social gender roles attitudes scores of young adults was investigated. The study group was consisted of 18-40 age males and females young adults living in Mersin.“Helplessness Explanator Style Qestionnaire”,“Fear of Negative Evaluation Scale”,“Social Gender Roles Attitude Scale”and“Personal Information Form”were used as measurements. In the research, the relationship between learned helplessness, fear of nagative evaluation and social gender roles attitudes scores and between social gender roles, social gender roles attitudes, fear of negative evaluation and learned helplessness scores according to some socio-demographic veriables was examined. SPSS 20 software was used to analyse the data. According to the result of the study, a negatively significant correlation between learned helplessness scores of young adults and gender roles in marriage were observed. There is a positive significant correlation between fear of negative evaluation scores and learned helplessness scores. It was also found a negative significant correlation between fear of negative evaluation scores, social gender roles attitudes, equalitarian gender role, female gender role, gender role in marriage, traditional gender role and masculine gender role scores. It was found that social gender role attitudes of the young adults differed according to the gender, occupation, age and level of education but not differed to marital status and romantic relationship. The results showed the relationships between learned helplessness, fear of negative evaluation and social gender role attitudes scores differ according to gender and level of education. The findings of the present study were discussedin the light of related literature.