Smağul Elubay'ın hikâyeleri üzerine dil incelemesi (İnceleme-aktarma-metin)
A grammatical study of Smagul Elubay's stories (Examination, translation, texts, )
- Tez No: 554111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Smağul Elubay, Kazak Edebiyatı, Kazak Türkçesi, Smagul Elubay, Kazakh Literature, Kazakh Turkish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
Kazak Türkçesi, dili ve edebiyatıyla hem Kıpçak grubu lehçeleri hem de genel Türk lehçeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda pek çok çalışmaya da konu edilmiştir. Bugüne dek yapılan çalışmalara katkı sağlamak için ve modern Kazak edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Smağul Elubay'ın eserlerini Türkiye Türkçesine kazandırmak amacıyla tez konumuzu belirledik. Çalışmamız Giriş, Dil İncelemesi, Sonuç ve Metinler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kazak Türklerinin tarihi, edebiyatı ve Smağul Elubay'ın hayatına genel hatlarıyla değinilmiştir. Dil İncelemesi bölümünde tezimize konu edilen hikâyeler çerçevesinde ses ve şekil bilgisi olarak iki ana başlık altında ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise elde etmiş olduğumuz verilerin derlemesi yapılmıştır. Metinler bölümünde incelediğimiz hikâyelerin Türkiye Türkçesine aktarımına ve transkripsiyonun yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kazakh Turkish has an important place among the Kipchak group dialects and general Turkish dialects with its language and literature. Many studies have been the subject of in this regard. Until now, in order to contribute to the work done and the in order to additional the works of Smağul Yelubay who on of the most important representaties of Kazakh literature to Turkish we have determined your thesis position. Our study consists of four parts: Introduction, Language Examination, Results and Texts. In the introduction, the history, literature and life of Kazak Turks are mentioned in general. In the language examination section the stories of in our thesis are discussed under two main titles as phonetics and form. We reviewed the compilation of the data obtained in the conclusion section. In the texts section included to Turkish transfer and its transcript.