Pilonidal sinüs hastalığının tedavisinde kristalize fenol ve gümüş nitrat uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of application of crystalized phenol and silver nitrate in the treatment of pilonidal sinus disease
- Tez No: 710685
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, kristalize fenol, gümüş nitrat, Pilonidal sinus, crystalline phenol, silver nitrate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Pilonidal sinüs hastalığında kliniğimizde de uyguladığımız, kolay uygulanan, yatış gerektirmeyen, iş gücü kaybına neden olmayan, yara bakımı ve pansuman gerektirmeyen bir çok çalışmada etkinliği ispatlanmış konservatif tedavi yöntemlerinden kristalize fenol ile zor yaraların tedavisinde kullanılan, yara iyileşmesini hızlandıran litik ajan gümüş nitrat uygulamasının etkinliklerinin prospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Şubat 2017 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Poliklinikleri'ne başvuran pilonidal sinüs hastalığı tanısı konan ve nonoperatif tedavi uygulanan 100 hasta değerlendirmeye alınarak yapılmıştır. Kontrollerine gelmeyen veya ulaşılamayan 10 hastanın verileri çalışmadan çıkarıldı. Böylece toplam 90 hastaya ait demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, ten rengi, vücut kitle indeksi, sigara, diyabet, aile öyküsü, meslek), hastalıktan kaynaklanan şikayet ve süresi, kaç adet sinus deliği olduğu, kaç kez tedavi uygulandığı, işlem sonrası komplikasyon gelişip gelişmediği kaydedildi. Hastalar hastaneye ilk başvuru zamanlarına göre randomize olarak kristalize fenol veya gümüş nitrat tedavisine yönlendirildi. Çalışmaya katılan hastaların tedavi süreçleri ve işlem sayıları ayrıntılı olarak kaydedildi. Bulgular: Kristalize fenol uygulanan hastaların yaş ortalaması 22,5 (+7,5), gümüş nitrat tedavisi uygulanan hastaların yaş ortalaması 25 (+7,5) olarak saptandı. Hastaların şikayetleri dağılımında en sık 34'ünde (%37,8) akıntı mevcuttu, 30'unda (%33,3) ağrı ile birlikte akıntı mevcuttu. Şikayet süreleri değerlendirildiğinde hastaların 27(%30)'sinin şikayet süresinin 12-24 ay arasında olduğu, 22 (%24,4)'sinin 24 aydan daha fazla olduğu görüldü. Hastaların sinüs sayısı açısından en sık 42'sinde (%46,7) 2 sinüs deliği, 18'inde (%20) 3 sinüs deliği, 17'sinde (%18,9) 1 sinüs deliği ve 13'ünde (%14,4) 4 sinüs deliği mevcuttu. Hastaların birinci yıl kontrollerinde kristalize fenol uygulanan hastaların 46 (%92) 'sında iyileşme görüldü, 2 (%4)' sinde iyileşme görülmedi ve 2 (%4) 'sinde nüks görüldü. Gümüş nitrat uygulanan hastaların 38 (%95) 'inde iyileşme görüldü, 1 (%2,5) 'inde iyileşme görülmedi, 1 (%2,5) 'inde nüks görüldü. Sonuç: Pilonidal sinüs hastalığının tedavisinde artan deneyim, yeni geliştirilen teknikler ve hasta konforu dikkate alındığında minimal invaziv girişimler giderek artmaktadır. Bu anlamda en sık kullanılan nonoperatif yöntem kristalize fenol tedavisidir. Gümüş nitrat ile yapılan pilonidal sinüs tedavisi de tıpkı kristalize fenol tedavisindeki gibi ayaktan yapılabilmesi, hastane yatışı gerektirmemesi ve erken dönemde tam iyileşme sağlaması gibi üstünlüklere sahiptir. Fakat saklama koşulları, uygulama kolaylığı ve maliyet açısından kristalize fenol uygulamasına göre üstünlükleri mevcuttur. Bu yönleri ile gümüş nitrat ile yapılan pilonidal sinüs tedavisi kristalize fenol tedavisine alternatif veya ideal tedavi yöntemi olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
Aim: A prospective study of the effectiveness of the lytic agent silver nitrate used in the treatment of difficult wounds with crystallized phenol, one of the conservative treatment methods whose effectiveness has been proven in many studies in pilonidal sinus disease, which is easy to apply, does not require hospitalization, does not cause loss of work power, and does not require wound care and dressing. intended to be compared. Material and Method: Between February 2017 and May 2021, 100 patients diagnosed with pilonidal sinus disease and treated nonoperatively, who applied to the General Surgery Polyclinics of Meram Medical Faculty Hospital, were evaluated. The data of 10 patients who did not come to their controls or could not be reached were excluded from the study. Thus, the demographic information of 90 patients (age, gender, skin color, body mass index, smoking, diabetes, family history, occupation), complaints and duration of the disease, how many sinus holes, how many treatments were applied, whether complications developed after the procedure or not. not developed was noted. Patients were randomly assigned to crystallized phenol or silver nitrate treatment according to their first admission to the hospital. The treatment processes and the number of procedures of the patients participating in the study were recorded in detail. Results: The mean age of the patients who were treated with crystalline phenol was 22.5 (+7.5), and the mean age of the patients who were treated with silver nitrate was 25 (+7.5). In the distribution of the complaints of the patients, 34 (37.8%) most frequently had discharge, 30 (33.3%) had discharge with pain. When the duration of complaints was evaluated, it was seen that 27 (30%) of the patients had complaints between 12-24 months, and 22 (24.4%) had more than 24 months. In terms of the number of sinuses, the most common sinuses were 2 sinus holes in 42 (46.7%), 3 sinus holes in 18 (20%), 1 sinus hole in 17 (18.9%), and 13 (14%, 14%) patients. 4) There were 4 sinus holes. In the first-year controls of the patients, 46 (92%) of the patients who received crystallized phenol improved, 2 (4%) did not improve, and 2 (4%) relapsed. Recovery was observed in 38 (95%) of the patients treated with silver nitrate, 1 (2.5%) did not improve, 1 (2.5%) had recurrence. Conclusion: Considering the increasing experience, newly developed techniques and patient comfort in the treatment of pilonidal sinus disease, minimally invasive interventions are increasing. In this sense, the most commonly used non-operative method is crystallized phenol treatment. Pilonidal sinus treatment with silver nitrate has the advantages of being outpatient, not requiring hospitalization, and providing full recovery in the early period, just like in crystallized phenol treatment. However, it has advantages over crystallized phenol application in terms of storage conditions, ease of application and cost. With these aspects, pilonidal sinus treatment with silver nitrate is a candidate to be an alternative or ideal treatment method to crystallized phenol treatment.