Atriyal fibrilasyon ablasyonunda arka duvar izolasyonu yapılmış hastalarda profilaktik proton pompa inhibitörü, kolşisin ve sukralfat kombinasyonunun dispeptik semptomlar ve özofageal komplikasyonlar üzerine etkisi
Effect of prophylactic regimen of proton-pump inhibitors + colchicine + sucralfate on dyspeptic symptoms and esophageal complications in patients undergoing posterior wall isolation during atrial fibrillation ablation.
  1. Tez No: 554230
  2. Yazar: MAMMAD MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. FATİH SİNAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, pulmoner ven izolasyonu, Sol atriyal arka duvar izolasyonu, atrioözofageal fistül, sukralfat, Atrial fibrillation, pulmonary vein isolation, Left atrial posterior wall isolation, Atrioesophageal fistula, sucralfate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Atriyal fibrilasyon (AF) kateter ablasyonu, antiaritmik ilaçlara rağmen semptomları devam eden hastalar için uygun bir tedavi seçeneğidir. Pulmoner ven izolasyonu (PVİ) bu işlemin köşe taşını oluşturmaktadır. PVİ'ya ek olarak uygulanan sol atriyal arka duvar izolasyonu, faydası kanıtlanmış bir ablasyon stratejisidir. Kateter ablasyonuna bağlı özofageal hematom, ülserasyon, perforasyon ve atrioözofageal fistül (AÖF) oluşumu dahil olmak üzere yemek borusu yaralanmaları önemli komplikasyonlardır. Bu tanımlayıcı çalışmada, AF ablasyonu sırasında arka duvar izolasyonu da uygulanmış hastalarda işlem sonrası PPİ+Sukralfat+Kolşisin profilaktik rejimimizin düşük GİS irritasyon semptomu ve AÖF insidansı ile ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Standart PVİ işlemi ile birlikte arka duvar izolasyonu yapılan 108 hastaya işlemi takip eden üç ay boyunca PPI (pantoprazol 40 mg q.d.), sukralfat (1 g q.i.d) ve kolşisin (0,5 mg b.i.d.) profilaktik rejimi uygulandı. Önceden bilinen üst gastrointestinal hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar işlemi takiben başlangıçta ve düzenli olarak 1.,2.,3. ve 6. ayda prospektif takip edilerek gastrointestinal semptomları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 4'ünde (%3.7) işlemden birkaç saat sonra, ilk gıda alımı sonrası öğürme, retrosternal yanma, bulantı, acı regurjitasyonu gibi dispeptik semptomlar gelişti. 3 hastanın semptomları profilaktik PPİ (Pantoprazol 40 mg q.d) ve sukralfat (1 gr q.i.d) başladıktan sonra azaldı ve 48 saat sonra tamamen semptomlar geçti. 1 hastanın (%0.9) refrakter semptomları devam etmesi üzerine üst gastrointestinal endoskopi yapıldı ve özofagusun orta kısmında mukozal eritem saptandı, ülser veya nekrotik yara izlenmedi. Oral PPİ ve sukralfat tedavisi ile 1. hafta kontrolünde hastanın şikayeti yoktu. Sonuç: Çalışmamızda ablasyon sonrası profilaktik PPİ+Kolşisin+Sukralfat rejimi özofagus iritasyon semptomlarının düşük insidansı ile ilişkilendirilmiştir. Önerdiğimiz profilaktik rejimdeki üç ilaç da düşük maliyetlidir ve maliyet etkin olduğuna inanıyoruz. Ancak bu maliyet etkinliğinin belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction : Catheter ablation of atrial fibrillation (AF) is a favourable therapeutic option for the treatment of patients, who are symptomatic despite antiarrhytmic medication. The pulmonary vein isolation (PVI) is the cornerstone of this procedure. Left atrial posterior wall isolation in addition to PVI is a proven ablation strategy. Injury of esophagus, including hematoma, ulceration (EU), perforation (EP) and atrio-esophageal fistula (AEF) formation are important complications. In this descriptive study, we aim to investigate whether our prophylactic post-procedural regimen of PPI+sucralfate+colchicine could be associated with lower gastrointestinal irritation symptom and AEF incidence. Material and Methods: 108 patients undergoing posterior wall isolation along with standard PVI procedure received prophylactic regimen of PPI (pantoprazole 40mg q.d.), sucralfate (1g q.i.d) and colchicine (0.5mg b.i.d.) for three months following the procedure. Patients with prior know upper gastrointestinal disease were excluded from the study. Patients were prospectively followed and assessed for gastrointestinal symptoms at baseline following the procedure, and regularly at 1st, 2nd, 3rd, and 6th month following the procedures. Results: 4 patients (%3.7) within the study population a few hours after the procedure dyspeptic symptoms such as retching, retrosternal burning, nausea and painful regurgitation developed after the first food intake. In three patients mild dyspeptic symptoms resolved within 48 hours of initiation of prophylactic regimen. 1 patient (%0.9) reported severe dyspeptic symptoms, and underwent diagnostic upper gastrointestinal endoscopy. Mucosal erythema was reported with no sign of esophageal ulceration or fistula. The patient did not have any complaints at the 1st week follow-up under oral PPI and sucralfate therapy. Conclusion: Prophylactic regimen of PPI+sucralfate+colchicine in post-ablation patients in our study has been associated with low incidence of esophageal irritation symptoms. All three drugs in the prophylactic regimen we propose are relatively inexpensive and therefore we believe that is cost-effective, although, larger studies to establish the cost-effectiveness are necessary.