Polikliniğe başvuran 50 yaş ve üzerindeki diyabetik hastalarda kırılganlık, kırılganlığa yatkınlık ve ilişkili faktörler
The rate of frailty, prefrailty and related factors in patients aged 50 or older in diabetes outpatient clinics
- Tez No: 554251
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, kırılganlık, FRAIL, SOF, Modifiye Fried, Diabetes, frailty, modified Fried, FRAIL, SOF
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ. 50 yaş ve üzerindeki diyabetik hastalarda Modifiye Fried, FRAIL ve SOF skalaları ile kırılganlık oranları saptanarak bunların antropometrik ölçümler, hemoglobinA1C (HbA1C) ve diyabetik komplikasyonlarla ilişkisinin araştırılması YÖNTEM. Bu kesitsel çalışmaya 1 Mayıs 2019 ile 1 Temmuz 2019 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Poliklinikleri 'ne başvuran 50 yaş ve üzerindeki 461 diyabetik hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, kişisel alışkanlıkları, ilaç kullanımları, tıbbi özgeçmişleri, diyabet öyküleri, retinopati ve diyabetik ayak ülseri hikayeleri sorulmuş ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Laboratuvar değerleri kaydedilmiştir. Hastaların Modifiye Fried, FRAIL ve SOF skalalarına göre kırılganlık durumları belirlenmiştir. BULGULAR. Hastaların 265'i (%57,5) kadın olup, 284'ü (%61,6) 50 ile 64 yaşları arasında, 177'si (%38,4) 65 yaş üzerindedir. FRAIL Skalası'na göre hastaların %9,5'i frail, %52,9'u prefrail olup, frail olmak BKİ'de ve kol çevresinde artma; el kavrama kuvvetinde azalma ile ilişkilidir. Modifiye Fried Skalası'na göre hastaların %10,4'ü frail, %36'sı prefrail olup frail olmak baldır çevresi ve el kavrama kuvvetinde azalma ile ilişkilidir. SOF Skalası'na göre hastaların %7,6'sı frail, %46,6'sı prefrail olup frail olmak el kavrama kuvvetinde azalma ile ilişkilidir. Modifiye Fried ve FRAIL skalalarına göre 65 yaş ve üstündeki hastalar, 50-64 yaş arasındaki hastalara göre daha kırılgandır. Modifiye Fried ve SOF Skalalarına göre frail hastaların HbA1C ortalamaları, olmayanlara göre yüksektir. Bu iki skalaya göre frail olan hastalarda retinopati, ayak ülseri, nefropati ve birleşik makrovasküler komplikasyon sıklığı artmıştır. SONUÇ. Diyabetik hastalarda kırılganlık oranları uygulanan ölçeğe göre farklılık gösterebilir. Kırılganlık oranları hem orta yaşlı hem de yaşlı popülasyonda yüksektir. FRAIL ve Modifiye Fried Skalalarına göre frail olmak, diyabetik komplikasyonlarla ilişkilidir. El kavrama kuvveti kullandığımız tüm kırılganlık ölçeklerine göre kırılganlıkla ilişkili görülen değerli bir testtir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE. To determine the rate of frailty among patients aged 50 or older using FRAIL, modified Fried and SOF scales and investigate the relationship of the state of frailty with anthropometric measurements, hemoglobin A1C (HbA1C) and diabetic complications. METHODS: In this cross-sectional study, 461 diabetic patients, aged 50 or more, who applied to Istanbul Medeniyet University Goztepe Research and Training Hospital Diabetes Outpatient Clinics between May 1, 2019 to July 1,2019 were included. Demographic information, personal habits, medical history, prescription information, history of diabetes and any history of diabetic retinopathy and diabetic foot ulcers were recorded. Anthropometric measurements were taken. Laboratory values were recorded. Patients' frailty status were identified using modified Fried, FRAIL and SOF scales. RESULTS: Of the 416 patients included in the study 265 (57,5%) were women. 284 (61,6%) patients were between the ages of 50 and 64 and 177 (38,4%) were aged 65 or more. According to FRAIL Scale, 9,5% was frail and 52,9% was prefrail. Being frail was in association with increased BMI and brachial circumference and decreased hand grip strength. According to modified Fried Scale, 10,4% was frail and 36% was prefrail while frailty was associated with decreased calf circumference and hand grip strength. According to SOF Scale, 7,6% was frail and 46,6% was prefrail; and frailty was associated with decreased hand grip strength. Patients aged 65 years or older were more frail than patient between the ages of 50 to 64, when evaluated with modified Fried or FRAIL scales. Patients categorized as frail according to modified Fried or SOF scales, had higher HbA1C and higher rates of diabetic retinopathy, diabetic foot ulcers, diabetic nephropathy and composite outcome of macrovascular complications. CONCLUSION: Frailty rates can vary according to different frailty scales. Frailty rates are high among middle aged and older patients. Being frail according to FRAIL or modified Fried Scales is associated with higher rates of diabetic complications. Hand grip strength correlates with frailty and is a valuable measurement.