SGLT-2 inhibitörlerinin diyabetik retinopati üzerine etkisi
Effect of SGLT-2 inhibitors on diabetic retinopathy
  1. Tez No: 859411
  2. Yazar: AYCAN ERKENEKLİ
  3. Danışmanlar: UZMAN BANU AÇMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SGLT-2 inhibitörleri, Retinopati, Diyabet, Prognoz, SGLT-2 Inhibitors, Retinopathy, Diabetes, prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
SGLT-2 İNHİBİTÖRLERİNİN DİYABETİK RETİNOPATİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Amaç: Tip 2 Diyabetes Mellitus, mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla seyreden önemli bir metabolik bozukluktur. Diyabetik retinopati, yetişkinlerde edinilmiş körlüğün başlıca nedenidir ve diyabetin en erken komplikasyonlarından biridir. SGLT-2 inhibitörleri Tip 2 diyabetik hastalarda kardiyovasküler ve böbrek komplikasyonlarını önemli ölçüde azalttıkları bilinmektedir. Bu nedenle SGLT-2 inhibitörlerinin diyabete özgü başka bir mikrovasküler komplikasyon olan diyabetik retinopatiye müdahale etme potansiyeline sahip olabileceğini düşünüyoruz. Ancak diyabetik retinopatiyi önlemedeki potansiyel rollerini vurgulayan insan çalışmalarında literatür sınırlıdır. Bu nedenle, SGLT-2 inhibitörlerinin diyabetik retinal değişikliklerin gelişimi üzerindeki etkilerini ve diyabetik retinopati gelişimi açısından koruyucu etkiler gösterip göstermediğini araştırmak için bu çalışmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Kayseri Şehir Hastanesi İç hastalıkları, Endokrinoloji Kliniği ve Göz hastalıkları retina polikliniğe başvuran ve diyabetik retinopati ile takip edilen SGLT-2 inhibitörü kullanan ve SGLT-2 inhibitörü kullanmayan hasta grupları alındı. Hasta grubuna diyabet tedavilerinde en az bir yıl SGLT-2 inhibitörü (dapagliflozin veya empagliflozin) kullanan 151 hasta dahil edildi. Kontrol grubu ise, SGLT-2 inhibitörü dışındaki diyabet ilaçlarını (oral antidiyabetikler veya insülin) kullanan 244 hastadan oluşturuldu. İki grup arasında son 1 yıl içinde Anti -Vasküler Endetelyal Growth Faktör tedavi sayısı kıyaslandı. Ayrıca son 1 yılda çekilen optik koherans tomografi (OKT) de bakılan tedavi başlangıcında ve sonunda retina kalınlıkları ve koroid kalınlıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya diyabetik retinopati nedeni polikliniğe başvuran 151 (%38.2)'i SGLT-2İ kullanan, 244 (%61.8)'ü SGLT-2İ kullanmayan 395 hasta dahil edildi. Hastaların 209'u (%52.9) kadın olup 186'sı (%47.1) erkek olmak üzere yaş ortalamaları 62.1±10.5 yıl yıl idi. En sık eşlik eden ek hastalıklar hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve kronik böbrek yetmezliğidir. Hastaların 2023 yılında ölçülen sağ ve sol göz santral retina ile koroid kalınlarının, 2022 yılındaki ölçümlerine göre daha düşük olması istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Hastaların 2022 ve 2023 yıllarındaki fovea altında ölçülen sağ ve sol santral koroid kalınlıklarında (KK) tespit edilen değişimin SGLT-2İ kullanan hastalarda daha yüksek olması istatistiksel açıdan anlamlı idi (sırasıyla ∆Sağ KK p=0.012; ∆Sol KK p=0.004) ancak santral retina kalınlıklarında anlamlı bir değişim bulunamadı. SGLT-2İ kullanmayan hastaların 7 ve üzerinde anti VEGF ajanı kullanma sıklığı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p:0.042). SGLT-2İ kullanan hastalarda hemoglobin, hematokrit ve GFR değerlerinin anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda SGLT-2 inhibitörlerinin diyabetik retinopati üzerine etkisini inceledik. Hastaların 2023 yılındaki ölçümdeki fovea altından ölçülen santral sağ ve sol göz retina ile koroid kalınlarının, 2022 yılındaki ölçümlerine göre daha düşük olduğunu tespit ettik. SGLT-2İ kullanan hasta grubunda koroid kalınlığında ki değişim, SGLT-2İ kullanmayan hastalara göre daha fazlaydı. Ancak retina kalınlığında gruplar arasında anlamlı bir değişim olmadı. Hastalardan SGLT-2İ kullanmayanların 7 ve üzerinde anti VEGF ajanı kullanma sıklığının daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF SGLT-2 INHIBITORS ON DIABETIC RETINOPATHY ABSTRACT Aim: Type 2 Diabetes Mellitus is an important metabolic disorder with microvascular and macrovascular complications. Diabetic retinopathy is the leading cause of acquired blindness in adults and one of the earliest complications of diabetes. SGLT-2 inhibitors are known to significantly reduce cardiovascular and renal complications in Type 2 diabetic patients. Therefore, we think that SGLT-2 inhibitors may have the potential to intervene in diabetic retinopathy, another microvascular complication specific to diabetes. However, the literature on human studies highlighting their potential role in preventing diabetic retinopathy is limited. Therefore, we planned this study to investigate the effects of SGLT-2 inhibitors on the development of diabetic retinal changes and whether they show protective effects in terms of the development of diabetic retinopathy. Materials and Methods: Patient groups who applied to Kayseri City Hospital Internal Medicine, Endocrinology Clinic and Ophthalmology Retina Clinic and were followed up with diabetic retinopathy and who used SGLT-2 inhibitors and those who did not use SGLT-2 inhibitors were included in the study. The patient group included 151 patients who used SGLT-2 inhibitors (dapagliflozin or empagliflozin) for at least one year in their diabetes treatment. The control group consisted of 244 patients using diabetes medications (oral antidiabetics or insulin) other than SGLT-2 inhibitors. The number of Anti-Vascular Endethelial Growth Factor treatments in the last year was compared between the two groups. In addition, retinal thicknesses and choroidal thicknesses at the beginning and end of treatment, measured on optical coherence tomography (OCT) taken in the last year, were compared. Results: The study included 395 patients, 151 (38.2%) of whom used SGLT-2I and 244 (61.8%) of whom did not use SGLT-2I, who applied to the outpatient clinic due to diabetic retinopathy. Of the patients, 209 (52.9%) were female and 186 (47.1%) were male, with an average age of 62.1±10.5 years. The most common comorbidities are hypertension, coronary artery disease and chronic renal failure. It was found statistically significant that the patients' right and left eye retina and choroid thicknesses were lower in the measurements in 2023 compared to the measurements in 2022. The change in the right and left choroidal thickness of the patients in 2022 and 2023 was statistically significant in patients using SGLT-2I (∆Right choroidal thickness p=0.012; ∆Left choroidal thickness p=0.004, respectively), but there was no significant change in retinal thickness. The frequency of using 7 or more anti-VEGF agents in patients who did not use SGLT-2I was found to be significantly higher (p:0.042). Hemoglobin, hematocrit and GFR values were found to be significantly higher in patients using SGLT-2I. Conclusion: In our study, we examined the effect of SGLT-2 inhibitors on diabetic retinopathy. We found that the right and left eye retina and choroid thickness of the patients in the measurements in 2023 were lower than the measurements in 2022. The change in choroidal thickness in the patient group using SGLT-2I was greater than in patients who did not use SGLT-2I. However, there was no significant change in retinal thickness between the groups. It was observed that the frequency of using 7 or more anti-VEGF agents was higher in patients who did not use SGLT-2I.