Ege Bölgesi'nde yaşayan alkol kullanan bireylerin aleksitimi ve pozitif negatif duygudurumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between alexithymia and positive negative moods of alcohol drinking individuals living in the Aegean Region
  1. Tez No: 554252
  2. Yazar: DENİZ DİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: alkol kullanımı, aleksitimi, pozitif negatif duygular, alcohol consumption, alexithymia, and positive negative affect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda alkol kullanım sıklığına bağlı olarak meydana gelen hasarların giderek arttığını görmekteyiz. Her geçen yıl alkol kullanımı artmakta ve dolayısıyla bireylerin ruh ve beden sağlığı, sosyal ilişkileri, iş yaşamları, işlevsellikleri ciddi oranda zarar görmektedir. Duyguları tanıma ve ifade kıtlığı olarak tanımlanabilen aleksitiminin de alkol kullanım sıklığı fazla olan bireylerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Ayrıca mutluluk, neşe gibi duygularla atfedilen pozitif duygular ve öfke, düşmanlık gibi duyguları temsil eden negatif duyguların da alkol kullanım sıklığı ile bağlantısının olabileceği düşünülmektedir. Bu varsayımları ölçmek ve değerlendirmek amacıyla Ege Bölgesinde yaşayan alkol kullanan bireylerin aleksitimi ve pozitif negatif duygular düzeyleri açısından değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 1607 kadın ve 1593 erkek olmak üzere 3200 kişi katılım göstermiştir. Katılımcılar sosyodemografik bilgi formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Pozitif Negatif Duygu Durum Ölçeği ölçeklerini cevaplamış, elde edilen bulgular regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc testlerinde Tukey testi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre Ege Bölgesi'nde yaşayan erkeklerin alkol kullanım sıklığı kadınlara oranla daha fazla olmakla beraber yaş büyüdükçe alkol kullanım sıklığı artmakta ve bekar bireylerin kullanım sıklığı istatiksel olarak anlamlı derecede fazladır. Aleksitiminin alt ölçeklerine bakıldığında alkol kullanım sıklığı arttıkça duyguları tanıma, ifade etme ve dışa vuruk düşünce pozitif yönde artış göstermektedir. Pozitif duygular ile alkol kullanım sıklığı ve negatif duygular ve alkol kullanım sıklığı da pozitif yönde anlamlı bir sonuç taşımaktadır. Ayrıca alkol kullanım sıklığı; hiç alkol kullanmama, ayda bir iki kez kullanma, haftada bir iki kez kullanma ve hemen hemen hemen hergün kullanma olarak tanımlanmış ve bu sıklık oranlarına göre aleksitimi alt ölçekleri, pozitif ve negatif duygular da gruplar arasında değişkenlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, we have seen an increase in the amount of damage caused by the frequency of alcohol use. Alcohol consumption increases with each passing year, and therefore the mental and physical health, social relationships, work lives and functionalities of individuals are severely damaged. It is thought that alexithymia, which can be defined as emotion recognition and shortage of expressions, is seen more in individuals with a higher prevalence of alcohol use. In addition, positive feelings attributed to emotions such as happiness and joy, and negative emotions representing feelings such as anger and hostility may also be associated with the frequency of alcohol use. In order to measure and evaluate these assumptions, individuals with alcohol use in Ege Bölgesi were evaluated in terms of alexithymia and positive negative emotions. A total of 3200 people, 1607 women and 1593 men, participated in the study. Participants answered the sociodemographic data form, Toronto Alexithymia Scale, Positive Negative Affect Status Scale, and the findings were analyzed by regression analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc tests using the Tukey test. According to the results of the study, the frequency of alcohol use in males living in Ege Bölgesi is higher than in females; however, the frequency of alcohol use increases as age increases and the frequency of the use of single individuals is statistically significantly higher. Considering the sub-scales of alexithymia, as the frequency of alcohol use increases, recognition, expression and expressive thought increase positively. The frequency of alcohol use with positive emotions and negative emotions and the frequency of alcohol use have a positive result. In addition, the frequency of alcohol use; no alcohol use, use twice a month, use twice a week and use almost every day, and aleksitimi subscales, positive and negative emotions vary according to these frequencies.