Ev hanımlarının boş zaman alışkanlıklarından spor faaliyetlerinin öneminin incelenmesi (İstanbul Büyükçekmece ve Esenler ilçelerinin örneği)
A study on the importance of the sport activities included in leisure time habits of the housewives (A sample of İstanbul Büyükçekmece and Esenler districts)
- Tez No: 554259
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Büyükçekmece, Esenler, rekreasyon, spor, boş zaman, ev hanımları, Büyükçekmece, Esenler, recreation, sports, leisure, housewives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma ev hanımlarının boş zaman alışkanlıklarından olan spor faaliyetlerinin önemini araştırmak için yapıldı. Bununla birlikte rekreasyon hizmetlerini daha kaliteli hale getirmek, var olan hizmetlerin kalitesini arttırmak için öneriler sunmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Karakullukçu (2009) tarafından hazırlanan ölçek, ilaveler ve çıkartmalar yapılarak İstanbul Büyükçekmece ve Esenler ilçelerinde yaşayan aynı zamanda spor yapan ev hanımlarına uygulanmıştır. Kolayda örnekleme yöntemle belirlenen, toplam 400 kişiyle yüz yüze anket uygulanmış olup, yanlış, eksik ve hatalı olanlar çıkarılarak toplamda 384 anket üzerinden değerlendirilerek gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanılarak tamamlandı. Gönüllü katılım esas alındı. Araştırmaya katılanların %73,4'ünü evli ev hanımları, %26,6'sını bekar ev hanımları oluşmaktadır. İlçelere göre yaş gruplarına bakıldığında, çoğunluğun %17,4 ile Büyükçekmece ilçesinde 34-41 yaş aralığında, Esenler ilçesinde %13,5 ile 26-33 yaş aralığında olduğu tespit edilmiştir. Ev hanımlarının, sosyo-demografik yapılarından eğitim durumları, aylık gelir ve aylık harcamaları Ki-Kare Bağımsızlık Testi ile analiz edilerek sosyo-demografik yapıların, ilçelere göre bağımlı oldukları tespit edilmiştir. Katılımcıların boş zaman alışkanlıkları ölçeğinden elde edilen sonuçlara göre 1. tercihlerinin aileleriyle ve arkadaşlarıyla değerlendirmek olduğu, 2. tercihlerinin çarşı/pazara alışverişe gitmek ve 3. tercihlerinin kitap, gazete, dergi okumak olduğu değerlendirilmiştir. Boş zaman alışkanlıklarından spor yapmayı altıncı sırada tercih ettikleri ve spora çok fazla önem vermedikleri değerlendirilmiştir. Ev hanımlarının Esenler ve Büyükçekmece ilçeleri arasında boş zamanlarında yapmış oldukları spor etkinliklerinin tercihi konusunda da fark olduğu değerlendirilmiştir. Esenler ilçesinde çalışmaya katılan ev hanımlarının çoğunlukla yürüyüş etkinliğini tercih ederken, Büyükçekmece'deki ev hanımların yürüyüş dışında step-aerobik, vücut geliştirme, halk oyunları gibi çeşitli etkinliklerle değerlendirdikleri fark edilmiştir. Ayrıca Esenler ilçesinde ikamet eden ev hanımlarının spor etkinliklerine çok fazla önem verememe sebeplerinin; eğitim durumlarına, aylık gelir ve aylık harcamalarına da bağlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was made to research the significance of sportive activities, one of the leisure time activities of housewives. Additionally, it was made to offer some suggestions for making recreational activities more qualitative, and also increasing the quality of available services. Therefore, the scale prepared by Karakullukçu (2009) was implemented for the housewives doing sports and living in Büyükçekmece and Esenler districts of the province of Istanbul after some additions and removals were made. A face-to-face questionnaire was conducted on a total of 400 people determined by accidental sampling method. After false, lack and faulty ones were removed, it was evaluated by a total of 384 people (questionnaires). Analysis of the data obtained was completed by means of using SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) packaged software. It was based on a voluntary participation. 73.4 % of those who participate in the research are the married housewives; 26,6 % of them are single housewives. When the age groups according to the districts were considered, it was determined that 17.4 % of them are at 34-41 age range in Büyükçekmece district, and 13,5 % are at 26-33 age range in Esenler district. Educational status, monthly income and monthly expenditures included in their socio-demographic conditions were analysed by Chi-square independence test and it was determined that they are dependent according to the districts. According to the results obtained by leisure time habit scale of the participants, it was determined that their 1st preference is spending leisure time by their families and friends, 2nd preference is going shopping to the bazaar/shopping malls and 3rd preference is reading books, newspapers, magazines,etc. It was also determined that they put doing sports at leisure time on 6th preference, and they do not show much interest for the sports. It was also determined that there was a difference on preference of the sportive activities the housewives do at leisure time between Esenler and Büyükçekmece districts. It was revealed that the housewives living in Büyükçekmece spend leisure time with various activities such as step-aerobics, bodybuilding, folk dances as well as jogging while the housewives living in Esenler mostly prefer jogging activity. Besides, it is considered that educational status, monthly income and monthly expenditures play roles on the reason of why the housewives living in Esenler district don't give much importance to the sport activities.