Başlangıcından günümüze batı ve doğu kültürlerinde illüstrasyon sanatı ve Varka ve Gülşah değerlendirmesi
The art of the illustration in eastern and western cultures from past to present review on the miniature paintings of Varqa and Gulshah
  1. Tez No: 554260
  2. Yazar: NİLDEM BERBER
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Minyatür, Mesnevî, Varka ve Gülşah, illustration, Miniature, Masnavi, Varqa and Gulshah
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Tarihsel süreç boyunca, illüstrasyon ve kültürün birbiriyle ilişkili olduğu gözlenmektedir. Bu bağlamda illüstrasyon sanatının Batı ve Doğu Kültürlerinde gelişimi, farklılık göstermiştir. Tez çalışmasının ilk bölümünde; tarih öncesi devirlerde illüstrasyon sanatının insanlığın iletişim ihtiyacından nasıl doğduğu, Antik Yunan, Mısır gibi uygarlıklarda ve Batıda, Rönesans, Barok ve Maniyerizm gibi dönemlerin kültürel farklılıkları altında nasıl şekillendiği, nasıl yükselişe geçtiği ve günümüz teknolojisinin sağladığı olanakların illüstrasyonun gelişimine nasıl katkıda bulunduğu konusu üzerine bir saptama yapılmaya çalışılmıştır. Böylece, Batı Kültürünün etkisinde illüstrasyon sanatının, günümüz çağdaş sanat anlayışına nasıl ulaştığı konusu tarihsel süreçleriyle kapsamlı olarak ele alınmıştır. Doğu Kültüründe şekil bulan minyatür sanatının illüstrasyonla ilişkisinin ele alındığı, tezin ikinci bölümünde, minyatürün yerini illüstrasyon sanatına bırakması tarihsel süreçleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, tez çalışmasının son bölümünde örnek bir eser olarak ele alınan 'Varka ve Gülşah' minyatürlerinin on örneği seçilerek, gerek üslûp gerekse kompozisyon özellikleri açısından analizi ve değerlendirmesi yapılmıştır. Böylece, minyatürün illüstrasyon sanatının ilk örnekleri olarak kabul edebileceğine dair fikirler geliştirilmeye çalışılarak, bu alanda tez yazmak isteyen kişilere ilham kaynağı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Throughout the historical process, it is observed that illustration and culture are related. In this context, the development of illustration art in the Western and Eastern Cultures was different. In the first part of the thesis; it has been tried to make a determiniation on how the art of illustration preshistoric times was born from the need of humanity's communication, how it was shaped under cultural differences of periods such as Renaissance, Baroque and Mannerism in the civilisations such as Ancient Greece, Egypt and in the West, how it has risen and how the opportunities provided by today's technology contribute to the development of the illustration. So, the subject of how the art of illustration under the influence of Western Culture has reached the understanding of contermporary modern art has been comprehensively discussed with its historical processes. In the second part of thesis, that the relationship between miniature art in Eastern Culture and illustration is discussed, the place of miniature in the art of illustration has been evaluated together with its historical processes. In this context, in the last part of the thesis study the ten examples of 'Varqa and Gulshah' miniatures which are considered as an example work were selected and analyzed and evaluated in terms of both stylistic and composition properties. Thus, by trying to develop ideas that miniature will be accepted as the first examples of illustration art, it is thought to be a source of inspication for people who want to write a thesis in this field.