Yerel kırsal kalkınma için bir model: Ceviz fidanı üretimi ile Sahil Yenice örneği
Local rural development: A model for the production of walnut trees with the example of Sahil Yenice
  1. Tez No: 554258
  2. Yazar: DELFİN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Agriculture, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kırsal, Köy, Tarım, Development, Rural, Village, Agriculture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarım sektörünün, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren ekonomik ve sosyal kalkınmaya önemli katkıları olmuştur. 1980'li yıllara kadar devlet, kırsal kalkınmayı desteklerken, sanayi alanında yeterince gelişme gösterememiştir. Bu dönemden sonra ise tarım sektöründeki devlet desteği azalmış ve özelleştirmeler başlamıştır. Kırsal kalkınmaya yönelik çalışmaların azalması ile birlikte köylerden kentlere göçler olmuştur. Ancak sanayi sektöründeki gelişmenin yetersizliği, göç eden çoğu bireyin işsiz kalmasına neden olmuştur. Sahil Yenice Mahallesi'nde ise günümüzde zor koşullarda üretim yapan tarım sektörü için umut verici gelişmeler meydana gelmiştir. Bölge halkı kendi imkânları ile ülkemizdeki ceviz fidanlarının yüzde 90'a yakınını üretip, pazarlamaktadır. Bu durum günümüzde kırsal kalkınma alanında rol model niteliğindedir. Bu çalışmada, ilerleyen dönemlerde yeni istihdam alanları oluşturabilecek potansiyeli olan Sahil Yenice Mahallesi hakkında araştırma yapılmış ve literatüre kazandırmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the agricultural sector, has made important contributions to economic and social development since the establishment of our republic. Until the 1980s, the state did not make enough progress, while supporting rural development in the industrial area. After this period, the government support started in the agricultural sector diminished and destroyed. Along with the decrease of the migrations from the villages to the cities working for rural development. However, the lack of development in the industrial sector, migrated to most individuals who had to remain unemployed. In Yenice district coastal today, there have been promising developments for the agricultural sector in difficult conditions of production. The people of the region produce close to 90 per cent of the walnut trees in our country with their own resources and markets. This situation today, serves as a role model in the field of rural development. In this study, with the potential to create new jobs for coastal recreation in the following terms some research about the neighborhood has made to the literature and aimed to gain.