Positive prevention theory: The investigation of parenting styles as a predictor of optimisim
Pozitif önleyici teori: İyimserliğin yordayıcısı olarakanne-baba tutumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 554268
  2. Yazar: HATİCE SEHER ÖZPEHRİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, iyimserlik, üniversite öğrencileri, Parenting styles, optimism, university students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin algılanan ebeveyn tutumları ile iyimserlik seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma, Türkiye'deki beş ayrı üniversitede öğrenim gören 513 üniversite öğrencisinde uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları göstermektedir ki, demokratik ebeveyn tutumu iyimserliği olumlu yönde yordarken otoriter ebeveyn tutumu iyimserliği olumsuz yönde yordamaktadır. Koruyucu ebeveyn tutumun ise iyimserliği yordamadığı görülmüştür. Erkek öğrencilerin ebeveynlerini daha otoriter ve koruyucu algıladıkları; kızların ise erkeklere göre daha iyimser oldukları görülmüştür. Yine sonuçlara göre, anne eğitim durumunun iyimserliği yordamadığı ancak ortaokul mezunu babaların çocuklarının üniversite mezunu veya yüksek öğrenim görmüş babaların çocuklarına göre daha iyimser oldukları görülmüştür. Bu çalışma, Türkiye'de ebeveyn tutumu ve iyimserlik ile ilgili gelecekte yapılacak çalışmalara katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between percieved parenting styles and optimism levels among university students. This study has been conducted with 513 university students from five different universities in Turkey. The results of the research demonstrate that the authouritative/democratic parenting style is a positive predictor of optimism while authoritarian parenting style is a negative predictor of optimism. Protective parenting style is found not to be a predictor of optimism. In addition, the results reveal that male students percieve their parents as more authoritarian and protective and the girl students are found to be more optimist than male students. Furthermore, the mother education level is found not to be a predictor of optimism, however the secondary school graduate father's children are found to be more optimist than university graduate /post-graduate father's children. The current study aims to make a contribution to the future research on parenting styles and optimism levels in Turkey.