Müzik öğretmeni adaylarının kullandıkları öğrenme stratejilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of learning strategies used by music teacher candidates in terms of various variables
  1. Tez No: 554278
  2. Yazar: DAMLA NACAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, müzik öğretmeni adayları, öğrenme stratejileri, bireysel çalgı, Music education, music teacher candidates, learning strategies, individual instruments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmada Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf müzik öğretmeni adaylarının kullandıkları öğrenme stratejileri çeşitli değişkenlere (cinsiyet, sınıf, yaş ve bireysel çalgı) göre incelenmiştir. Araştırma sürecine beş Müzik Eğitimi Anabilim Dalından 563 öğrenci katılmıştır. Araştırma betimsel tarama modelinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki veriler Güven (2004) tarafından geliştrilen“Öğrenme Stratejilerini Belirleme Ölçeği”ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde araştırmanın amacına yönelik olarak cinsiyet değişkenine göre ortalama puan karşılaştırmalarında ilişkisiz örneklemler T testi yaş, sınıf ve çalgı değişkenlerine göre karşılaştırmalarda ise F testi (one-way ANOVA) uygulanmıştır. Verilerin istatiksel çözümlemeleri 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Verilerden elde edilen bulgular sonucunda; müzik öğretmeni adaylarının anlamayı izleme, anlamlandırma ve örgütleme stratejilerini sıklıkla kullandıkları, yineleme ve duyuşsal stratejileri ise daha az kullandıkları belirlenmiştir. Müzik öğretmeni adaylarının kullandıkları öğrenme stratejileri cinsiyetlerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Ölçekteki tüm alt boyutlarda kadın öğretmen adaylarının erkeklere göre öğrenme stratejilerini daha yüksek düzeyde kullandığı belirlenmiştir. Öğrenme stratejilerinin yaş değişkenine göre yineleme stratejileri dışındaki tüm stratejiler anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bu farklılığın yineleme alt boyutunda 18-19 yaş grubu ile 24 ve üstü yaş grubu arasında; 20-21 yaş grubu ile de yine 24 ve üstü yaş grubu arasında olup 24 ve üstü yaş grubunun aleyhine bir farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Öğrenme stratejilerinin sınıf değişkenine göre duyuşsal stratejiler dışındaki tüm stratejiler anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ölçeğin duyuşsal alt boyutunda sınıf değişkenine göre 0,05 (%95 olasılıkla) hata düzeyinde anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Bu anlamlı farklılık 1.sınıflar ile 2. sınıflar arasında ve 2. sınıflar aleyhine olduğu belirlenmiştir. Öğrenme stratejilerinin bireysel çalgı değişkenine göre yineleme dışındaki tüm stratejiler anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Yineleme alt boyutunda anlamlı farklılık yaylı ile telli çalgı grupları arasında ve yaylı çalgılar lehine olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, the learning strategies used by the first, second, third and fourth grade music teacher candidates studying at the Faculties of Fine Arts Education of Music Education Departments were examined according to various variables (gender, class, age and individual instrument). 563 students have participated from five Music Education Departments in the research process. The research was conducted by using descriptive scanning model. The data in the study were collected with“Learning Strategies Determination Scale”which was developed by Güven (2004). The collected data were analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). In the analysis of the data, for the purpose of the research, unrelated samples were used in the comparison of mean scores according to gender and T test, and F test (one-way ANOVA) was used for comparisons according to age, class and instrument variables. Statistical analysis of the data was interpreted at 0.05 significance level. As a result of the findings obtained from the data; It has been determined that music teacher candidates frequently use understanding, organizing and organizing strategies while they use iterative and affective strategies less frequently. The learning strategies used by music teacher candidates differ significantly according to their gender. In all sub-dimensions of the scale, it was determined that female teacher candidates used learning strategies at a higher level than men. According to the age variable of learning strategies, not all strategies except recurrence strategies show a significant difference. In the recurrence subscale of this difference, between 18-19 age group and 24 and above age group; It was found that there is a difference between the age group of 20-21 and the age group of 24 and older, and there is a difference to the disadvantage of the age group of 24 and older. According to the class variable of learning strategies, not all strategies except affective strategies show a significant difference. In the affective subscale of the scale, a significant difference was observed in the error level of 0.05 (95% probability) according to the class variable. This significant difference was found between the 1st and 2nd grades and against the 2nd grades. According to the individual instrument variable of learning strategies, not all strategies except recurrence show a significant difference. Significant differences were found between stringed instruments and string instruments and in favor of string instruments.