Türkiye'de yaşlılık olgusu ve din: Uşak örneği
Phenomenon of old age and religion in Turkey a case from Uşak, Turkey
  1. Tez No: 554325
  2. Yazar: HAYRİYE COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Old Age, Aging, Religion, Religion Phenomenon, Sociology Of Old Age, Elderly Individual
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yapmış olduğumuz çalışmada yaşlılık döneminin geçmişten günümüze yaşlıların genel durumu, toplumlardaki algılarına yer verilerek başlıklar altında incelenmiştir. Yaşlı bireylerin günümüzdeki psiko-sosyal sorunları ve din olgusu ele alınmıştır. Araştırma“yaşlıların psiko-sosyal ve dini hayatla ilgili karşılaştıkları sorunlar nelerdir?”problem sorusu etrafında 65 yaş üstü 25 yaşlı ile derinlemesine görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde literatür taraması yapılmış, yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilerle yaşlanma tanımlamalarına, yaşlılık dönemi hakkında genel bilgilere ve yaşlı bireylerdeki din olgusu konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise görüşme yaptığımız yaşlı bireylerin verileri çözümlenerek yorumlanmıştır. Araştırmada yaşlıların psik-sosyal, yalnızlık, sağlık ve dini hayatla ilgili birçok sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Yaşlılık, Yaşlanma, Din, Din Olgusu, Yaşlılık Sosyolojisi, Yaşlı Birey
Özet (Çeviri)
In our study, the general state of old age from past to present was examined under the headings given to their perceptions in societies. The present day psycho-social problems of elderly individuals and the phenomenon of religion are discussed. Research " what are the problems that seniors face regarding psycho-social and religious life. the problem question was conducted with in-depth interview technique with 25 aged over 65. Our study consists of two main parts. In the first section, the literature survey was conducted, the information obtained from the studies, the definitions of aging, the general information about the old age period, and the subjects of the phenomenon of religion in older individuals were given. In the second section, the data of the elderly individuals we interviewed were analyzed and interpreted. The study found that the elderly experienced many problems with psik-social, loneliness, health and religious life.