Analiz ve proses takip çalışmaları için ultrasonik cihaz tasarımı ve üretimi
Ultrasound device design and production for analysis and process monitoring studies
- Tez No: 554371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Biotechnology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ultrason, Karışım Analizi, Proses Takibi, Noninvazif Ölçüm, Tümleşik Cihaz, Ultrasound, Mixture Analysis, Process Monitoring, Noninvasive Measurement, Integrated Device
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ultrason teknolojileri günümüzde başta medikal görüntüleme olmak üzere analiz ve proses takip çalışmalarında da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Analiz çalışmaları, test edilmek istenilen örneğin bileşenlerinin ve bu bileşenlerin miktarının tespit edilmesinde, proses takip çalışmaları ise gerçekleşen işlemin hangi aşamada olduğu ve bu aşamanın etkilerinin anlaşılmasında büyük bir öneme sahiptir. Yapılan çalışmada analiz ve proses takibinde kullanılmak üzere bluetooth ile haberleşen bataryalı bir ultrasonik analiz cihazı ve cihazdan veri toplanmasını sağlayan bir bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır. Ayrıca tasarlanan cihazla karışım analizi ve hücre çoğalma prosesi gibi deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Tasarlanan cihazın kablosuz olarak bataryalı bir şekilde kullanılabilmesi ve ölçüm için ek bir donanıma ihtiyaç duymaması gibi avantajları, araştırmacıya mekandan bağımsız ve gözetimsiz olarak çalışma imkanı ve kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Bu avantajlarına ek olarak, düşük maliyetli olması, çoklu sensör kullanımına izin vermesi ve noninvazif olarak uygulanabilmesi, tasarlanan cihazı analiz ve proses takip çalışmaları için kullanım esnekliği sağlayan önemli bir donanım haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Ultrasound technologies, besides medical imaging, are used commonly in analysis and process monitoring studies. Analysis studies are of great importance in determining the components of the sample to be tested and the amount of these components, and process monitoring studies in understanding the stage of the process and the effects of this stage. In this study, a bluetooth-based ultrasonic analyzer and its companion data acquisition software were developed for analysis and processes monitoring studies. In addition, experimental studies such as mixture analysis and cell proliferation process were performed with the designed device, and the results of these studies were presented. The advantages of the designed device, such as being wireless and battery powered, and not requiring additional equipment for measurement, makes it possible for the researcher to work at any place, unattended and easily. In addition to these advantages, being low-cost and noninvasively applicable, and allowing the use of multiple sensors make the designed device essential equipment that provides flexibility during analysis and process monitoring studies.