Determinants of online shopping adoption by university students in China
  1. Tez No: 554372
  2. Yazar: MUNİRE MUTELIFU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FARID HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: online alışveriş, üniversiteler öğrencileri, belirleyiciler, online shopping, universities students, determinants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Online alışveriş, şirketlere yeni satış kanalları sağlayan yeni bir alışveriş yöntemi haline geldi. Çin'de internetin popülaritesi ve e-ticaretin hızla gelişmesiyle birlikte, giderek daha fazla tüketici online alışverişi tercih etmeye başladı. Çin'de üniversite öğrencileri, satın alma potansiyeli yüksek online tüketiciler grubundan biridir. Bu nedenle, bu çalışma Çin'deki üniversite öğrencilerinin online alışveriş davranışlarını değerlendirmeye ve çalışma bulgularına dayanarak pazarlamacılara önerilerde bulunmaya çalışmaktadır. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin online alışveriş alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin belirlenmesine odaklanmaktadır. Bu araştırmada algılanan kullanım kolaylığı, algılanan kullanım riski, güven ve algılanan zevk bağımsız değişkenler olarak ele alınmıştır. Diğer taraftan algılanan fayda, tutum ve davranışsal niyet bağımlı değişken olarak değerlendirilmiştir. Önerilen yedi hipotezden altısı desteklenmiştir. Sadece önerilen hipotezlerden biri olan algılanan fayda ve online alışveriş platformlarını kullanma tutumu arasında pozitif bir ilişki reddedildi. Bu çalışma, pazarlamacılara çalışma bulgularına dayanarak önerilerde bulunuyor.
Özet (Çeviri)
Online shopping has become a new way of shopping, providing companies with new sales channels. In China with the popularity of the Internet and the rapidly development of e-commerce, more and more consumers started to prefer online shopping. In China university students is one of the group of online consumers with great buying potential. Therefore, this study tries to assess online shopping behavior of university students in China and make suggestions to marketers based on study findings. This research focuses on determining factors that influence university students' online shopping adoption. In this research perceived ease of use, perceived risk of use, trust and perceived enjoyment were treated as independent variables. On the other side, perceived usefulness, attitude and behavioral intention were treated as dependent variable. Out of seven proposed hypotheses, six hypotheses were supported. Just one hypotheses which proposed positive relationship between perceived usefulness and attitude toward using online shopping platforms was rejected. This study makes recommendations to marketers based on the study findings.