2.8 ghz'de güneş radyo akısı gözlemleri
Solar radio flux observations at 2.8 ghz
- Tez No: 554388
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güneş Radyo Akısı, 10.7 cm, 2.8 GHz, Radyo Teleskop, Solar Radio Flux, 10.7 cm, 2.8 GHz, Radio Telescope
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Güneş yavaş değişen şiddette radyo enerji yayar. Farklı atmosfer katmanlarından kaynaklanan 10.7 cm (2.8 GHz) Güneş radyo akısı, Güneş etkinliğinin mükemmel bir göstergesidir. Radyo akısı genellikle F10.7 indeksi olarak adlandırılır ve kromosferin üst katmanları ve koronanın alt katmanlarından kaynaklanmaktadır. F10.7, morötesi (UV) ve güneş lekesi sayılarının yanı sıra Güneş'in görünür dalga boylarındaki ışınım kayıtlarıyla iyi bir korelasyon gösterir. Bu tez çalışmasında ERÜ UZAYBİMER UYG-AR Merkezi'nde bulunan 1.2 m çaplı radyo antenin çeşitli bakımları yapılarak anten aktif olarak kullanılabilir hale getirildi. 10.7 cm Güneş radyo akısının sürekli radyo gözlemleri için gerekli olan çalışmalar başlatıldı ve 2.8 GHz frekansına sahip Güneş radyo akısının ilk gözlemleri başarıyla gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
The sun emits radio energy with a slowly varying intensity. 10.7 cm (2.8 GHz) solar radio flux originated different atmospheric layers is an excellent indicator of solar activity. It is often referred to as the F10.7 index and originates from the upper layers of the chromosphere and the lower layers of the corona. F10.7 correlates well with ultraviolet (UV) and sunspot counts as well as radiation recordings of the sun's visible wavelengths. In this thesis study, ERÜ UZAYBIMER UYG-AR Center's 1.2 m diameter radio antenna was repaired and the antenna was made available to use activately. The studies required for continuous radio observations of 10.7 cm solar radio flux were initiated and the first observations of the solar radio flux with 2.8 GHz frequency were successfully performed.