Acil servise başvuran diyabetik ketoasidozlu hasta yönetim algoritmasındaki etkenlerin araştırılması
Investigation of the factors in the management algorithm of the patient with diabetic ketoacidosis registering to the emergency department
  1. Tez No: 707471
  2. Yazar: FATİH ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ketoasidozis şiddeti, Acil servis takip süresi, Fosfor, Acilde triaj, Yatış, Mortalite, The severity of diabetic ketoacidosis, Emergency service follow-up period, Phosphate, Triage in emergency, Hospitalization, Mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Diyabetik ketoasidoz (DKA) hastalarının acil servis yönetimleri sırasında öne çıkan bazı temel bilgilerini, servis ya da yoğun bakıma (YB) yatış analizlerini ve 6 aylık mortalite öngörülerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma grubu olan DKA vakaları, kontrol grubu izole hiperglisemi (İH) hastaları ile birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma verileri retrospektif olarak mart 2017 ile mart 2020 arasını kapsayan dönemdeki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim dalına bağlı acil servise başvuran hastalardan elde edilmiştir. Hasta seçimi literatüre uygun olacak şekilde yapılarak, olguların anamnezleri başta olmak üzere temel laboratuvar ve klinik verileri saptanmıştır. Bu veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programı aracılığıyla uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak bulgu haline getirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubundaki 100 hastanın çoğunun Tip 1 diyabetes mellitus (DM) olduğu görülürken, önemli bir kısmının (%18) ilk tanı DM olduğu tespit edilmiştir. Başvuru anında DKA hastalarının %18'i ağır tabloda iken, %43'ünün YB'a yatırıldığı görülmüştür. Hastane içi mortalite %6 iken, 6 aylık mortalite %12 oranında tespit edilmiştir. Analizler sırasında fosfor birçok noktada anlamlı istatistiksel farklılık göstermiştir. Sonuçlar: Mevcut literatür verilerinin DKA'lı hastaların acil servis yönetimlerinde yeterli olmadığı ve daha ileri araştırmalar gerektirdiği düşünülmektedir. İlerleyen yıllarda üzerinde en fazla durulması beklenen hastalıklardan birisi olan DM'ye ait önemli bir komplikasyon olan DKA'li hastaların acil yönetimleri için daha fazla bilgi üretilmelidir. Acil serviste yapılması gereken müdahalelerin standartı ve bir puanlama sistemi ile en doğru şekilde yatış yeri seçiminin, kısa ve uzun dönem mortalite ile birlikte değerlendirilerek ideal hedefler belirlenmesi ihtiyacı olduğu sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to evaluate some of the basic information of diabetic ketoacidosis (DKA) patients during their emergency department management, analyzes of hospitalization in the departments or intensive care units (ICU) and 6-month mortality predictions. Method: DKA cases in the research group were evaluated together with isolated hyperglycemia (IH) patients in the control group. Study data were obtained retrospectively from patients who applied to the emergency department of Erciyes University Medical School Emergency Medicine Department between March 2017 and March 2020. The patient selection was made in accordance with the literature, and the anamnesis, basic laboratory and clinical data of the patients were determined.These data were turned into findings using appropriate statistical methods through the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program. Results: While most of the 100 patients in the study group were found to have Type 1 diabetes mellitus (DM), a significant portion (18%) was found to have DM at first diagnosis. At the time of admission, 18% of DKA patients were in a severe condition, while 43% were admitted to the ICU. While in-hospital mortality was 6%, 6-month mortality was 12%. Phosphorus showed significant statistical differences at many points during the analyses. Conclusions: It is thought that the available literature data is not sufficient in the emergency management of patients with DKA and requires further research. More information should be produced for the emergency management of patients with DKA, which is an important complication of DM, which is one of the diseases that is expected to be emphasized mostly in the coming years. It was concluded that the standard of interventions to be done in the emergency department and the selection of the most accurate hospital location with a scoring system should be evaluated together with short and long-term mortality and ideal targets should be determined.