Lise öğrencilerinde beden algısı ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesi (Akşehir ilçesi örneklemi)
Relationship between the body perception and self-esteem of the high school students in terms of some variants (Sample of Akşehir)
  1. Tez No: 554501
  2. Yazar: HİLAL ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Benlik Saygısı, Beden Algısı, Medya, Sosyal Medya, Teenager, Self –esteem, Body perception, Media, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin benlik saygısı ve beden algısı düzeylerine medya ve medya ürünlerinin etkisini incelemektir. Araştırma betimsel bir araştırma olup; ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın örneklemini Konya ili Akşehir İlçesinde öğrenim gören 385 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak 'Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği' ve 'Vücut Algısı Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzdeler, toplam puanlar, sıra ortalaması, Kolmogorov-Smirnov Testi, Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U-Testi ve Spearman Brown Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin benlik saygısı ve beden algısı düzeyleri arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin benlik saygısı ve beden algısı ölçeklerinden aldıkları puanlar ile cinsiyet, okul türü, aile türü, algılanan sosyo-ekonomik durum, günlük telefon/tablet kullanımı, sahip olunan sosyal medya profil sayısı, düzenli takip edilen dizi sayısı, en çok izlenilen program türü değişkenleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanamamıştır. Öğrencilerin sosyo-ekonomik durumları ve günlük tablet/telefon kullanım süresi tek başlarına benlik saygısını yordamaktadır. Günlük tablet/telefon kullanım süresi arttıkça benlik saygısı azalmaktadır. Öğrencilerin diyet uygulama durumu ve vücuda estetiksel müdahalede bulunma durumu ile benlik saygısı ve beden algısı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre diyet uygulayan ve vücuduna estetiksel müdahalede bulunan öğrencilerin beden algıları daha olumsuz, benlik saygıları daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of media and media products on the levels of the body perception and self-esteem of the high school students. The exemplification of the survey includes 385 students studying in Akşehir the County of Konya the Province. In this survey, 'Rosenberg Scale of Self Esteem' and 'The Scale of body perception' have been used as the tools for collecting data. Frequency, percent, total points, average of rank, Kolmogorov-Smirnov Test, Kruskal Wallis H-test, Mann Whitney U-Test and Spearman Brown Correlation Analysis have been employed in the analysis of the data. As a consequence of the survey, it has been detected that there is a meaningful relation in the negative way with the medium level between the self-esteem and body perception of the students. A meaningful relation between the points which students have got from the scales of self-esteem and body perception, and the variants of gender, school types, family kind, perceived socioeconomic status, daily usage of phone/tablet, the number of social media profiles that is owned, the number of the series that is regularly followed , the sort of the mostly watched program. The self-esteem can be predicted singly via the socioeconomic status of the students and the duration of the daily tablet/phone usage. The more tablet/phone has been used in a day, the less self-esteem has become. A meaningful relation between the case of students' having a diet and the aesthetical intervention to their bodies and the level of self-esteem and body perception. According to the findings of the search, the body perception of the students who have a diet and aesthetical intervention to their bodies is more negative and their self-esteem is lower.