Ergenlik dönemi bireylerinde beden kütle indeksi ve beden algısının depresyon düzeyleri ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between body mass index and body perception, depression levels and self-esteem in adolescent individuals
- Tez No: 843482
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, BKİ, Beden algısı, Benlik saygısı, Depresyon, Adolescence, BMI, body perception, Self respect, Depression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ergenlik dönemi dışsal ve içsel etkilere açık olunan bir dönemdir. Bu çalışmanın amacı ergenlik döneminde yer alan ortaokul ve lise öğrencilerinin beden kütle indeksi (BKİ), beden algısı, benlik saygısı ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi ve sonrasında BKİ ve beden algısı ile benlik saygısı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için araştırma evreni Gaziantep ili belirlenmiş, gerekli izinler alındıktan sonra 2022-2023 eğitim öğrenim dönemi içerisinde Gaziantep ilinde eğitim gören 495 kız, 383 erkek toplam 878 katılımcı değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların yaş aralıkları 11 ile 18 arasında değişmekte olup 457'si erken ergenlik; 421'i orta ergenlik döneminde yer almaktadır. Öğrencilerden veri toplama amacıyla;“Kişisel Bilgi Formu”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”,“Çocuk Depresyon Ölçeği”ve“Vücut Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler“SPSS 23.0 for Windows”paket programı ile yorumlanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon, regresyon analizleri tercih edilmiştir. Demografik değişikliklerin farklılaşmasının incelendiği analizlerde cinsiyet ve algılanan gelir durumunun beden algısı, benlik saygısı ve depresyonda farklılaşmaya neden olduğu; veli eğitim durumu hariç diğer gruplarda depresyonun farklılaştığı belirlenmiştir. BKİ, benlik saygısı, depresyon ve beden algısı puanları arasındaki ikili karşılaştırmalarda BKİ ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken diğer karşılaştırmalarda ilişki saptanmıştır. Regresyon analizlerinde BKİ'nin anlamlı bir depresyon yordayıcısı olmadığı belirlenmiştir. Benlik saygısı ile beden algısının depresyonun güçlü yordayıcıları olduğu ve depresyon varyansının %39'unu açıklayabildiği saptanmıştır. Özetle bireylerin BKİ'leri ve bedenlerine bakış açıları onların benlik saygılarını ve duygu durumlarını etkileyebilmektedir. Araştırmanın tüm sonuçları literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Adolescence is period that is open to external and internal influences. The aim of this study is to examine the body mass index (BMI), body perception, self-esteem and depression levels of middle school and high school students during adolescence, and then to Decipher the relationship between BMI and body perception and self-esteem and depression levels. In order to achieve this goal, the research universe was determined in Gaziantep province, and after obtaining the necessary permits, 495 girls and 383 boys studying in Gaziantep province during the 2022-2023 education period, a total of 878 participants were evaluated. The age ranges of the participants ranged from 11 to 18, with 457 of them in early adolescence and 421 in middle adolescence The“Personal Information Form”, the“Rosenberg Self-Esteem Scale”, the“Child Depression Scale”and the“Body Perception Scale”were used to collect data from the students. The data obtained from the research were interpreted with the“SPSS 23.0 for Windows”package program. Independent sample t-test, ANOVA, Pearson correlation, regression analyses were preferred in the analysis of the data. In the analyses that examined the differentiation of demographic changes, it was determined that gender and perceived income status caused a differentiation in body perception, self-esteem and depression; depression differed in other groups except for parent education status. There was no significant relationship between BMI and self-esteem in bilateral comparisons between BMI, self-esteem, depression and body perception scores, while there was a relationship in other comparisons. In the regression analyses, it was determined that BMI is not a significant predictor of depression. It has been found that self-esteem and body perception are strong predictors of depression and it can explain 39% of the depression variance. In summary, individuals' BMI and their perspective on their bodies can affect their self-esteem and emotional state. All the results of the research have been discussed within the framework of the literature and suggestions have been made for future research.