Rural administration in Hittite Anatolia
Hitit Anadolusunda kırsal yönetım
  1. Tez No: 554523
  2. Yazar: ROSLYN SORENSEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT İLGİ GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Hitit, tunç çağı, yönetim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İdari yönetim toplumun her alanındaki modern işletme yöntemlerinin temelinde bulunan işlemler dizisidir. Günümüzde uygulanışı çoğu kültür, bütün hükümetler ve çoğu kuruluş tarafından kabullenilmektedir. Modern yönetimin esasları işletme kitaplarında ve el kitaplarında açıkça belirtildiği halde kamu yönetimi, yargı ve savunma gücü gibi özelleştirilmiş modern alanlar dışında idari yönetimin tarihsel gelişimiyle ilgili şaşırtıcı şekilde az şey bilinmektedir. Bu tez bir antik medeniyet olan Tunç Çağı Orta Anadolu Hititlerinin yönetim sistemini tasvir etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma antik toplulukların akademik kaynaklarda tanımlanan idari ölçüleri çerçevesini arkeolojik ve yazılı verilerden toplanan kanıtlarla karşılaştırmıştır. Hitit kırsal yönetim sistemi neredeyse bütün ölçülerde yüksek sıralarda yer almıştır, gelişmiş ve kapsamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak zamanları geçtikten sonra da geleneksel sistemleri kullanmaya olan aşırı eğilim iklim değişikliği ve yeni grupların bölgeye göçü gibi yeni sorunların ortaya çıktıkça müdahele edilmesini sağlayan esneklik seviyesinin gelişimini engellemiş olabilir. Yönetimin kökleşmesine olan bu eğilimin Hitit medeniyetinin nihai çöküşünde payı olup olmadığını belirlemek için ilave araştırma yapmak gerekmektedir. Aynı zamanda tahıl depolama ve sulama gibi teknolojik yeniliklerin sosyal ve idari değişikliklere olan etkisini anlamak için de ilave araştırma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Administration is a tool consisting of a set of processes that underpin modern management methods in all realms of society. Its use is taken for granted in most present day cultures, by all governments and in most institutions. The elements of modern administration are well set out in management text books and 'how to' manuals, yet surprisingly little is known about the historical development of administration, other than in specialised modern arenas, such as public administration, the judiciary and the defence forces. This thesis aims to describe the administrative system in an ancient civilisation, that of the Hittites in Bronze Age Central Anatolia. The study compared evidence from archaeological and textual data with a framework of dimensions of administration in ancient societies identified from the literature. The Hittite system of rural administration rated highly on almost all dimensions and the conclusion drawn is that it was well developed and comprehensive. However, a propensity to rely too heavily on traditional systems beyond their use-by date may have prevented a level of flexibility developing to deal with new problems as they arose, such as climate change and the migration of new groups into the area. Further research is needed to assess whether a propensity for administrative traditionalism contributed to the eventual collapse of the Hittite civilisation. Research is also needed to assess the impact of technological innovation on social and administrative change, including grain storage and water management technologies.