Kırsal alanda yerel hizmetlerin sunumu: TR 22 Balıkesir Çanakkale bölge analizi
Delivery of local services in rural areas: TR 22 Balıkesir Çanakkale region analysis
- Tez No: 554524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET YAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan, Yerel Hizmet, Merkezileşme, Yerellik, Dönüşüm, Katılım, Etkinlik, Rural Area, Local Service, Centralization, Subsidiartiy, Transformation, Participation, Efficıency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Kırsal Alanda Yerel Hizmetlerin Sunumu: TR 22 Balıkesir Çanakkale Bölge Analizi Kırsal alanda yerel hizmetlerin etkin ve başarılı olarak verilmesi oldukça önemlidir. Çünkü kırsalda yaşayan günümüz insanı kentlerde yaşayan insanlara sağlanan temel yerel hizmetlerin kırsalda da verilmesini talep etmektedir. Bu hizmetler yeterli ve etkili bir düzeyde sunulmadığı durumlarda kırsalda yaşayan insanlarda memnuniyet düzeyi düşmektedir. Bu memnuniyetsizlik kırdan kente göçün sebeplerinden biri haline gelmektedir. Kentlerde ise bu duruma bağlı sorunlar oluşmaktadır. Bunun yanında ekonomik bir model olan kırsal kalkınmayı da gerçekleştirmek güçleşmektedir. Bu araştırma ile TR 22 Bölgesinde kırsal alanda yerel hizmetlerin sunumundaki güncel durum incelenmektedir. TR 22 bölgesinde özellikle 6360 sayılı yasa uygulaması sonrası, kırsal alanda yerel hizmetlerin sunumunda yaşanan değişim ve dönüşüm nicel analiz yöntemi ile değerlendirilmektedir. Araştırma TR 22 Bölgesindeki 2014 yerel seçimleri ile iş başına gelen ve aynı zamanda bölgenin kırsalında yaşayan ve halkın temsilcisi olan köy ve mahalle muhtarları üzerinde uygulanmıştır. Alan araştırması sonucunda, ortaya çıkan sonuçlar analiz edilmiştir. Kırsal alanda yerel hizmetlerin sunumunun analiz edilmesi ile TR 22 Balıkesir Çanakkale Bölgesi kırsal alanındaki yerel hizmet sunumunda yaşanan dönüşüm ve değişimin nasıl sonuçlar ortaya çıkardığı belirlenmiştir. Araştırma sonucu ortaya çıkan sonuçlar, gelecekte ülkemiz geneli için kırsal alanlarda daha etkin bir yerel hizmet sunumu modelinin oluşturulmasına cevap arayan araştırmacı ve uygulayıcılara da ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Delivery of Local Services in Rural Areas: TR 22 Balıkesir Çanakkale Region Analysis Effective and successful delivery of local services are vital in rural areas. Because contemporary people living in rural areas also demand the basic local service provided in urban areas in rural areas too. Satisfaction levels of people living in rural areas drop significantly if these services are not provided sufficiently and effectively. This dissatisfaction becomes one of the reasons for migration from rural areas to urban areas. And this creates problems in the urban areas too. Additionally, this poses a challenge for rural development as an economic model. This study investigates the current situation of rural services in TR 22 region. Especially after the implementation of law numbered 6360, the transformation and transition of local services are assessed with quantitative analysis method. The research participants were local authorities living in the rural areas whom were elected during 2014 mayoral elections in TR 22 region and are also representatives of the people. The results of the field research were analyzed. Analysis of local services revealed the results of the transition and transformation in local services in TR 22 Balıkesir Çanakkale rural areas. The results of the research also shed light to researchers and practitioners who are looking for a more effective local service delivery model in rural areas for our country.