Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde devlet adamının siyaset filozofu olarak portresi (Nizamülmülk ve Lütfi Paşa örneği)
Portugal of stateman as politika philosopher in Selçuklu and Ottoman states (Nizamülmülk ve Lütfi Pasha example)
  1. Tez No: 554539
  2. Yazar: AYŞE GÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Siyaset, Filozof, Devlet, Selçuklu, Osmanlı, Islam, Politics, Philosopher, State, Seljuk, Ottoman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Antik dönemden bu yana devlet adamlarının sahip olması gereken nitelikler üzerine tartışmalarda devlet adamının aynı zamanda filozof olması gerektiği şeklinde değerlendirmeler yapılmıştır. Bu çalışmada da Selçuklu ve Osmanlı devri devlet adamlarının siyaset filozofu olarak portresini ortaya çıkarmaya gayret ettik. Bunu yaparken de her iki dönemin de ihtiyaçları doğrultusunda siyasetname türünde eserler veren aynı zamanda devlet adamı rolü üstlenen iki isim üzerinden çalışmaya yön verdik. Tarih envanterine kimi yalnızca devlet başkanı veya devlet adamı, kimi yalnızca filozof ya da düşünür olarak kayıtlı isimlerin aynı anda her iki sıfatı haiz olabileceklerini Selçuklu ve Osmanlı devri (Nizâmülmülk ve Lutfi Paşa örnekleri) üzerinden göstermeye gayret ettik. Zikrettiğimiz örnek isimlerin devlet adamı ve siyaset filozofu olarak çift kimlikli profillerini ortaya çıkarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Since the antiquity, statesmen should have the qualifications and debates that statesmen should have at the same time be philosophers. Here we tried to reveal the portrait of the Seljuk and Ottoman statesmen as political philosophers. In doing so, he was examined in two periods. Some of the history inventory, the president or statesman, some method philosopher who or whatever thinker currently has both titles on the Seljuk and Ottoman era (Nizâmülmülk and Lutfi Pasha varieties) were tried to be explained. As a statesman and political philosopher, we tried to reveal the double-identity profiles of the mentioned individuals.