On the impossibility of the ontic view of mechanistic explanations
Mekanistik açıklamaların ontik görüşünün imkansızlığı üzerine
  1. Tez No: 554540
  2. Yazar: ALİCAN BAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEHEZKEL BERKOVSKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Açıklamaların Ontik Görüşü, Bilimsel Metafizik, Bilimsel Modelleme, Mekanistik Açıklamalar, Nedensel Açıklamalar, Causal Explanations, Mechanistic Explanations, Ontic View of Scientific Explanations, Scientific Metaphysics, Scientific Modelling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, Yeni Mekanistler arasında mekanistik açıklamaların ontik ve epistemik yorumlamalarına ilişkin devam eden tartışmayı ele almaktadır. Ontik görüş, mekanizmalar ve açıklamalar arasındaki bir özdeşlik ilişkisine dayanırken; epistemik görüşe göre, açıklamaların, açıklama olarak nitelendirilebilmesi için zihinsel ve dışsal (bilimsel) temsilleri içeren bir temsil vasıtasından geçmesi gerekir. Ontik görüşün varsayımlarını açıkça dile getireceğim. Ardından, gerçek mekanizmaların ve açıklamaların ayırt edici özellikleri sebebiyle özdeşlik iddiasının geçersiz olduğu halleri göstereceğim. Mekanizmaların, nedensel ve üretken etkinliklere dayanan somut yapılar olduğunu, açıklamaların ise yokluk ve önleme gibi olmayan ilişkili vakaları alıntılayan, epistemik ve pragmatik olarak soyut varlıklar olduğunu savunacağım. Dahası, özdeşlik iddiasından bağımsız olarak ontik görüşün hayatta kalabileceği fikrine dayanan zayıf ontisizme itiraz edeceğim. Bu, relataların (ilişkiye sahip olan) hala temsiller olduğu durumda, açıklamaları gerçek dünyaya bağlayan ontik ilişkilere dayanmaktadır. Bunun yerine, açıklamaların, mekanizmaların ontik özelliklerini temsil eden temsiller olduğu iddiasına dayanan, açıklamaların temsili-kapsama görüşünü motive edeceğim. Son olarak, açıklamalar hakkında gerçekçiliği kurtaran argümanlar sunacak ve modellemenin bilimsel pratiğinin açıklamaların temsili-kapsama görüşü ile nasıl uyumlu olduğunu göstereceğim.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the ongoing dispute among the New Mechanists on the epistemic and ontic conceptions of mechanistic explanations. The ontic view stipulates that explanations should be based on an identity relation that holds between mechanisms and explanations whereas the epistemic view suggests that explanations should go through a representational medium containing mental and external (scientific) representations to be qualified as explanations. I will articulate the presuppositions of the ontic view which will be followed by demonstrating ways in which the identity claim does not hold due to the distinctive features of actual mechanisms and their explanations. I argue that mechanisms are concrete structures which are based on actual causally productive activities whereas explanations are epistemically and pragmatically abstract items which cite relevant non-occurrences including absences and preventions. In addition, I challenge the weak onticism which is the idea that the ontic view can survive without the identity claim. It is based on the ontic relation that connects explanations to the actual world while their relata are still explanations that is to say that explanations are representations which represent the ontic features of mechanisms. Lastly, I propose arguments to save realism about explanations to show how scientific practice of modelling is compatible with representational-subsumption view of explanations.