Japon stratejik kültürünün dış politika yapımına etkisi: Shinzo Abe Dönemi
The effect of japanese strategic culture on foreign policy-making: Shinzo Abe Period
  1. Tez No: 554541
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KÖREMEZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Kültür, Japon Dış Politikası, Shinzo Abe, Strategic Culture, Japanese Foreign Policy, Shinzo Abe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, stratejik kültür kavramını kullanarak genel olarak Japon dış politikasında yaşanan değişimleri ve özelde Shinzo Abe dönemi dış politikasını ele almaktadır. Bunun için mevcut stratejik kültürün yönetici elitler arasında nasıl dominant bir hal aldığı incelenmektedir. Fakat öncesinde stratejik kültür kavramı tanımlanmış ve stratejik kültürü etkileyen kritik olaylar zinciri ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Japon stratejik kültürünün militarist mi yoksa pasifist mi olduğu ve stratejik kültürün Shinzo Abe dönemi dış politika kararlarını nasıl etkilediği soruları bu çalışmanın temel sorularını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Japon stratejik kültürünün İkinci Dünya Savaşı öncesi dönemde militarist ve saldırgan, yenilgiden sonra ise pasifist bir karakter kazandığı görülmektedir. Başka bir deyişle Japonya yaşadığı bu ağır yenilgi ile öncekine zıt pasifist bir alt kültür oluşturmuştur. Ancak Soğuk Savaş sırasında ve sonrasında yaşanan bazı önemli gelişmeler pasifist stratejik kültürde aşınmalara yol açmıştır. Son dönemde ise Shinzo Abe'nin mevcut dış politika geleneğinin sınırlarını genişletme çabaları göze çarpmaktadır. Abe'nin bu girişimi İkinci Dünya Savaşı öncesindeki stratejik kültürün Japon dış politikasında tekrar etki kazanmaya başladığının bir göstergesi olarak ele alınmıştır. Bu çalışma iki açıdan önemlidir: stratejik kültür kavramını bir dış politika analizi aracı olarak kullanması ve Japonya'nın güncel güvenlik stratejilerine ana akım çalışmalardan farklı olarak kültürel bir bakış açısı ile yaklaşmasıdır. Söz konusu yaklaşımı ile bu çalışmanın hem Japon Dış Politikası ve hem de Stratejik Kültür çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines changes in Japanese foreign policy in general, and foreign policy making under Shinzô Abe in particular by employing the term 'strategic culture'. To this aim it examines how the current strategic culture has become dominant among the ruling elite. But firstly, strategic culture concept has been defined, and critical developments that have affected the strategic culture have been thoroughly discussed. The main questions of this work are whether the Japanese strategic culture is militarist or pacifist, and how the strategic culture affects Abe's foreign policy decisions. While Japanese strategic culture has a militarist and offensive character before the Second World War, afterwards, it has radically changed and formed a totally pacifist strategic sub-culture. However, during and after the Cold War some major developments have eroded the pacifist strategic culture. Recently, Abe tries to expand the limits of traditional foreign policy of Japan. This initiative has been discussed as a sign of increasing influence of pre-WWII strategic culture on Japanese foreign policy making. This study is important in two aspects: first it uses strategic culture as a foreign policy analysis tool, and second, it has a different approach towards Japan's current security strategies by employing a cultural perspective. Accordingly, this work aims to contribute both the literature of Japanese foreign policy and the Strategic Culture studies.