Evaluation of women's representation on ads: Comparison through orkid and molped tv commercials
Kadın temsilinin orkid ve molped reklamları üzerinden karşılaştırması
- Tez No: 554660
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL KARADEMİRLİDAĞ SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hijyenik ped, reklam filmi, kadın, geleneksel toplumsal cinsiyet, Sanitary pad, commercial film, female, traditional societal gender
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmadaki temel amaç, Türkiye'de kadın temsilinin TV reklamlarında nasıl yansıdığını ve zaman içerisinde nasıl değiştiğini araştırmak ve incelemektir. Değişiklikleri ve bu belirli süreci değerlendirmek ve belirlemek için, gözlemlenecek alan olarak hijyenik ped sektörü seçilmiştir. Ayrıca, Orkid ve Molped markaları ve bunların dokuz özel reklam ve kampanyası bu çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir; Molped markasından“Delikanlı Kızlar Molped Kullanırlar”,“Molped'iniz Var mı?”,“Kendi İnceliğini Kendin Belirle”ve“Dünya Tek Biz İkimiz”TV reklamları; Orkid markası“Orkid'den Eminim”,“Çocuk da Yaparım Kariyer de”,“Voleybolcu Kız”ve“Kız Gibi Yaptım”reklamları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Ek olarak, bu çalışma üç farklı bölümden oluşmaktadır; ilk bölüm medya ve sosyal cinsiyet ile cinsiyet rolleri arasındaki ilişkiyi içerir. Bu bölümde, medyanın ve toplumsal cinsiyet rollerinin birbirlerini etkileme şekilleri ve aralarındaki etkileşim noktaları ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, son 10 yılda hem Türkiye'de hem de dünyada reklamlara ilişkin kadın temsil formları ve örnekleri açıklanmaktadır. İncelemenin üçüncü ve son bölümünde analizden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. İncelemenin sonuçları, iki markanın, kadınları genel olarak; geleneksel toplumsal cinsiyet roller bakış açısı üzerinden yansıttığı göstermiştir. 2010'dan günümüze kadarki olan süreçte, iki marka, tv reklamı çalışmalarında kadını alışılmış cinsiyet rol ve konumundan çıkarmış ve kadını kendini seven, kendine güvenen ve bağımsız bir şekilde yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is purposed to investigate how women's representation has changed on TV commercials over the years in Turkey. In order to evaluate and determine the changes and this particular process, sanitary pad sector was selected as the field to observe. Furthermore, Orkid and Molped brands and their nine specific commercials and campaigns were chosen as the sample of this study; which are, from Molped brand,“Delikanlı Kızlar Molped Kullanırlar”,“Molped'iniz Var mı?”,“Kendi İnceliğini Kendin Belirle”, and“Dünya Tek Biz İkimiz”TV commercials; and for Orkid brand“Orkid'den Eminim”,“Çocuk da Yaparım Kariyer de”,“Voleybolcu Kız”and“Kız Gibi Yaptım”commercials were examined through using content analysis method. Additionally, this study consists of three different parts; the first section includes the relationship between media and social gender and gender roles. In this section, the ways media and gender roles effected each other and has an interrelated relationship between them is the main point to introduce. The second part of the study explains woman representation forms and examples on commercials both in Turkey and the World in the last decade. In the third and last piece of the examination, the outcomes that are acquired from the analysis were assessed. The consequences of the examination demonstrated that the two brands demonstrated the lady through the customary impression of sexual orientation in the substance of the ads. In the process from the years 2010 to the present, the two brands have bit by bit begun to expel ladies from this customary recognition in their business film works, and in the last promoting efforts, they have totally mirrored the lady to the group of onlookers outside the conventional point of view.