Alacağın devrinde devredenin garanti sorumluluğu
The guarentee obligation of the assignor in the assignment of claims
- Tez No: 554661
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİDE GÖKÇE TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alacağın devri, alacağın varlığı, borçlunun ödeme gücü, garanti sorumluluğu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmamızın temelini alacağını ivazlı olarak devreden alacaklının garanti sorumluluğu oluşturmaktadır. Alacağın devri sadece alacağın alacaklısının değiştiği hukuki bir işlemdir. Alacağın devri ile devralan doğrudan alacaklı konumuna geçmektedir. Alacağın devrinde, alacağı devreden, alacağı devralan ve borçlu olmak üzere üç taraf mevcuttur. Bu hukuki ilişkide devralan, kendisine yabancı bir hukuki ilişkide devredenin alacak hakkını kazanmaktadır. İvazlı devir ile birlikte kendisine yabancı bir hukuki ilişkinin tarafı olan devralan her zaman alacağını borçludan tahsil edememe riski altındadır. Bu sebeple kanun koyucu alacağı ivaz karşılığı devralan tarafı koruyarak devredene garanti sorumluluğu yüklemiştir. Alacağın devri kurumunda garanti sorumluluğu hükümlerinin özel olarak düzenlenmiş olması ve uygulamada çok sık kullanılan bir kurum olması, bu çalışmanın hazırlanmasının başlıca nedeni olmuştur. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Fakat devredenin garanti sorumluluğunu daha iyi aktarabilmek adına çalışmamızın birinci bölümünde, tez konusunun temel kavramını oluşturan alacağın devri kurumunun tanımı yapılmış, çeşitleri, özellikleri, unsurları, alacağın devrinin hüküm ve sonuçları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, alacağı devredenin garanti sorumluluğu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar, özet halinde sunulmuştur
Özet (Çeviri)
It is the responsibility of the creditor to guarantee that it will be the basis of our study. The transfer of the receivable is a legal transaction in which only the creditor of the receivable is changed. With the transfer of the receivable, the transferee becomes a direct creditor. There are three parties in the transfer of the receivable: the transferor of the receivable, the takeover of the receivable and the debtor. In this legal relationship, the transferee acquires the right of the transferor in a foreign legal relationship. The acquirer who is a party to a foreign legal relationship with the transfer is at risk of not being able to collect the debt from the debtor. For this reason, the legislator protects the receiving party against the invoice he has received and imposes warranty responsibility on the transferor. The main reason for the preparation of this study was the fact that the provisions of the liability of guarantee were specifically regulated in the transfer institution and that it is a frequently used institution in practice. Our study consists of introduction, two main sections and conclusions. However, in the first part of our study in order to better transfer the responsibility of the transferor, the definition of the receivable institution which constitutes the basic concept of the thesis subject is made, the types, characteristics, elements and the provisions and results of the transfer of the receivable are emphasized. In the second part, warranty liability of the receivable is examined in detail. In the conclusion part, the results of the study are presented in summary form. KEY WORDS : Transfer of the receivable, the presence of receivables, ability to pay of theobligator, guarantee obligation.