Hijyenik ped reklamlarında kadının dönüşümü
Transformation of woman's representation in hygienic pad ads
- Tez No: 554683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZAKET DEFNE KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hijyenik ped, reklam filmi, kadın, geleneksel toplumsal cinsiyet, Sanitary pad, commercial film, female, traditional societal gender
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, kadın temsilinin dönüşümü konusu hijyenik ped TV reklamları üzerinden incelenmiştir.“Orkid”ve“Molped”markaları çalışmada hijyenik ped sektörü temsilcileri olarak ele alınmış ve bu markaların televizyonda yayınlanmış on adet reklam filmi incelenecektir.“Molped”markası özelinde“Molped'iniz var mı?”“Delikanlı Kızlar Molped Kullanırlar”,“Molped'iniz Var mı? - Merve Oflaz/Ada Filmi”,“Kendi İnceliğini Kendin Belirle”,“Hep Daha İyiye”ve“Dünya Tek Biz İkimiz”reklam filmleri;“Orkid”markasından ise“Orkid'den Eminim”,“Çocuk da Yaparım Kariyer de”,“Voleybolcu Kız”ve“Kız Gibi Yaptım”reklam filmleri yorumlayıcı metin analizi yöntemi kullanılarak incelenecektir. Üç bölümden oluşan çalışmada; birinci bölümde toplumsal cinsiyet ve medya ilişkisi ele alınarak medyada toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl yansıtıldığı incelenmiştir. Bu bölümde, Türkiye'de ve dünyada kadın temsilinin TV reklamlarındaki dönüşümü, Türkiye'de hijyenik ped reklamlarında kadın temsilinin geçirdiği evreler ve Türkiye'deki hijyenik ped sektörü kadın tüketici kitlesi analiz edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, seçilen reklamlar yorumlayıcı metin analizi yöntemi kullanılarak incelenmiş, toplumsal cinsiyet kavramının bu reklamlara nasıl yansıtıldığı irdelenecek ve bu kavram ışığında kadın temsilinde hangi rollerin değişim gösterdiği analiz edilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde, yapılan analiz sonucu elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, her iki markanın da reklam filmi çalışmalarının içeriklerinde kadını yoğunlukla geleneksel toplumsal cinsiyet algısı üzerinden gösterdiği görülmüştür. 2010'lu yıllardan günümüze kadarki sürece bakıldığında ise her iki marka da, reklam filmi çalışmalarında yavaş yavaş kadını bu geleneksel algıdan uzaklaştırmaya başlamış, son reklam filmi kampanyalarında, kadını tamamen geleneksel bakış açısı dışında izleyiciye yansıtmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the hygienic pads on the transformation of female representation were examined through TV commercials. There were nine TV commercials chosen from Orkid and Molped brands, considered as representatives of hygienic pad sector players in Turkey. From Molped brand,“Delikanlı Kızlar Molped Kullanırlar”,“Molped'iniz Var mı?”,“Kendi İnceliğini Kendin Belirle”,“Hep Daha İyiye”ve“Dünya Tek Biz İkimiz”TV commercials; and from Orkid brand“Orkid'den Eminim”,“Çocuk da Yaparım Kariyer de”,“Voleybolcu Kız”and“Kız Gibi Yaptım”commercials were examined through using content analysis method. In a three-part study; in the first chapter, the relationship between gender and media is examined and how gender roles are reflected in the media. In this section, transformation and representation of women in the world of TV commercials in Turkey, sanitary napkins sector of its phases and the representation of women in Turkey in Turkey female sanitary napkin ads consumers were analyzed. In the second part of the study, selected advertisements are examined by using interpretative analysis method and how the concept of gender is reflected in these advertisements will be examined. In the third and last part of the study, the results obtained from the analysis were evaluated. The results of the study showed that both brands showed the woman through the traditional perception of gender in the contents of the commercials. In the process from the years 2010 to the present, both brands have gradually started to remove women from this traditional perception in their commercial film works, and in the last advertising campaigns, they have completely reflected the woman to the audience outside the traditional perspective.