Metropolis tiyatrosunda bulunmuş olan terra sigillatalar
The terra sigillata which are found in metropolis theatre
- Tez No: 554732
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Terra Sigillata Seramiği, Doğu Terra Sigillata, Erken İmparatorluk Dönemi, Geç Roma Seramiği, Theatre, Terra Sigillata Ceramic, Eastern Terra Sigillata, Early Empire Period, Late Roman Ceramic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Metropolis tiyatrounda 1991-2007 yılları arasında yapılan kazılarda bulunmuş olan terra sigillata ve geç roma kırmızı astarlı seramikleri çalışmanın konusudur. Terra sigillata seramikleri, Doğu terra sigillatalar ve Batı terra sigillatalar olarak iki ana grupta incelenir. Yapılan çalışmada 24 parça Doğu sigillata A, 501 parça Doğu sigillata B, 164 parça Doğu sigillata C, 77 parça Geç Roma kırmızı astarlı seramiği incelenmiştir. Tespit edilen parçalar içinden tanımlanabilir 224 parça değerlendirilmiştir. Terra sigillatalar, iyi işçilik, iyi fırınlanmış kaplar ve iyi perdahlanmış kırmızı, parlak astarlı seramiklerdir. Batı sigillataların ortaya çıkışı erken imparatorluk dönemi, MÖ 1.yy, olarak kabul edilirken, Doğu sigillataları için bu tarih MÖ 2. yüzyılın ortaları olarak gösterilir. Geç Roma kırmızı astarlı seramikleri ise 3. yüzyılın ortasından 6. yüzyıla kadar devam etmektedir. Metropolis tiyatrosu sigillataları incelendiğinde yoğunluğun Doğu sigillata B türünde olduğu görülmektedir. Kentin yamaç evleri, stoa ve palaestra sigillatalarına bakıldığında da tiyatrosunda olduğu gibi Doğu sigillata A formu az, Doğu sigillata B ve C seramiği yoğun olarak görülmektedir. Ayrıca kentte yerel taklit olarak tanımlanabilecek parçalar da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Terra Sigillata and Late Roman Red-slip ceramıcs found in the excavations at Metropolis Theratre between 1991 and 2007 are the subject of this study. Terra sigillata ceramics are examined into main groups as Eastern terra sigillatas and Western terra sigillatas in this study, 24 pieces Eastern Sigillata A, 501 pieces Eastern Sigillata B, 164 pieces Eastern Sigillata C and 77 pieces Late Roman Red Slip ware seramic were investigated. From the identified parts, 224 identifiable parts were evaluated. Terra sigillatas are good workmanship, well-baked pots and well-polished red, brightly lined ceramics. The emergence of western sigillatas is considered as the Early Empire period, 1st century BC, while the eatern sigillatas are regarded as the middle of the 2nd century BC.Late Roman Red Slip Ware continued from the middle of the 3rd century to the 6th century. When the sigillata of Metropolis theatre are examined, it is seen that the density is in the Eastern sigillata B. As in Metropolis theatre, The Hillside houses, Stoa and Palaestra sigillata are also seen, Eastern sigillata B and C ceramics are observed intensively while eastern sigillata form A is less. In the addition , parts that can be defined as local imitations in the city were also identified.