Çağdaş Türk Tiyatrosu'nda metropolün ürettiği kimlik sorunsalı bağlamında ötekinin temsili
The representation of the other in the context of the identity problematic produced by the metropol in contemporary Turkish theater
- Tez No: 924095
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Metropol, Kimlik, Ötekilik, Marjinalleşme, Theatre, Metropol, Identity, Otherness, Marginalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma; metropol ve metropolde konumlanmış insanı, kimliklerin inşası ve krizlerini, ötekileştirilmeyi Çağdaş Türk Tiyatrosu'na yansımaları özelinde ele almıştır. Araştırma, sosyo-kültürel dinamikler içinde bu kavramların nasıl işlediğini ve özellikle metropolün ötekileştirilmiş bireyler üzerindeki etkilerini, kimliklerinin nasıl şekillendiğini ve marjinalleşmenin bu süreçteki rolünü ve Çağdaş Türk Tiyatrosu'na yansımalarını model oyunlar aracılığı ile detaylı bir şekilde incelemektedir. Çalışmanın odak noktası, Çağdaş Türk Tiyatrosu eserlerinde bu kavramların nasıl işlendiğini model oyunlar aracılığı ile gözlemlemektir. Tiyatro metinleri üzerinden yapılan analizler, dilin, kültürel kodların ve tasarlanmış karakterlerin toplumsal yapıları ve bireysel kimlik krizlerini nasıl yansıttığını ortaya koymaktadır. Bu eserlerde metropol yaşamının getirdiği baskılar ve bireylerin bu baskılara tepkileri, ötekileştirme ve marjinalleşme süreçleri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, tez, metropol koşullarında özne olmanın ve ötekileştirilmenin karmaşık yapısını ve bu süreçlerin bireyler üzerindeki dönüştürücü etkilerini ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktadır. Çalışma, Çağdaş Türk Tiyatrosu'nun sosyal ve kültürel meseleleri ele alış biçimini öne çıkararak, sosyolojik teori ve tiyatro çalışmaları arasında disiplinlerarası bir köprü kurmayı hedeflemektedir. Bu köprü, akademik tartışmaları yeni ve zenginleştirici perspektiflerle genişletme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examines the metropolis and its inhabitants, focusing on the construction and crises of identities and marginalization in the context of contemporary Turkish theater. It analyzes how these concepts function within socio-cultural dynamics, particularly the effects of the metropolis on marginalized individuals, the shaping of their identities, the role of marginalization in this process, and its reflections on contemporary Turkish theater through model plays. The objective of this study is to examine how these concepts are represented in Contemporary Turkish Theater through model plays. The analysis of theater texts reveals how language, cultural codes, and designed characters reflect social structures and individual identity crises. In these works, the pressures of metropolitan life and the reactions of individuals to these pressures, processes of marginalization and marginalization are emphasized. The thesis thus reveals in detail the complex structure of subjecthood and marginalization in metropolitan conditions and the transformative effects of these processes on individuals. The study aims to build an interdisciplinary bridge between sociological theory and theater studies by highlighting the way Contemporary Turkish Theater addresses social and cultural issues. This bridge has the potential to expand academic debates with new and enriching perspectives.