Space and spaciality in Mark Ravenhill's 'Shopping and F**king' and 'Some Explicit Polaroids'
Mark Ravenhill'in 'Shopping and F**king' ve 'Some Explicit Polaroids' oyunlarında mekan ve mekânsallık
  1. Tez No: 855017
  2. Yazar: MUHAMMED İKBAL ÖKDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanlar, Mark Ravenhill, Tüketim çılgınlığı, Yüzüne tiyatro, Yalıtım, Spaces, Mark Ravenhill, Consumerism, In-yer-face, Isolation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teatral anlatının sınırlarını zorlayan ve toplumsal normları sorgulayan Some Explicit Polaroids ve Shopping and F**king oyunlarıyla Mark Ravenhill, çağdaş İngiliz tiyatrosunun öncüsü oldu. Bu çalışma, Ravenhill'in dramatik dünyasında mekan ve mekansallık arasındaki karmaşık ilişkiyi araştırır ve bu yönlerin izleyici katılımı, karakter ilişkileri ve anlatı yapıları üzerindeki önemli etkisini ortaya koyar. Ravenhill'in oyunlarının, gerçek fiziksel konumlarının çok ötesine geçen mekansal yönleri vardır. Daha ziyade, karmaşık insan etkileşimlerinin ve sosyal eleştirilerin oynandığı dinamik bir arka plan işlevi görürler. Oyunların mekanları - ister Shopping and F**king 'in tüketim odaklı şehir ormanı, ister Some Explicit Polaroids'in çorak manzaraları olsun - Ravenhill'in modern uygarlık eleştirisini yansıttığı mecazi tuvaller görevi görür. Bu tez, bu coğrafi bağlamları inceleyerek, karakterlerin yaşadıkları alanlarda hareket etme ve müzakere etme yollarına ışık tutmayı ve Ravenhill'in incelemeye çalıştığı daha geniş sosyo-politik çevreye dair iç görüler sunmayı amaçlamaktadır. Some Explicit Polaroids'de kahramanlar, sosyal geleneklerden ve ahlaki standartlardan yoksun bir toplumda kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bırakılır. Oyunun hem bireysel hem de toplumsal hayal kırıklıklarını incelemesi, ortamın ıssızlığıyla daha da güçlenir, bu da karakterlerin duygusal ve psikolojik boşluğunu yansıtan mekansal bir metafor yaratır. Bu çalışma, karakterler arasındaki etkileşimlere ve içinden geçtikleri ıssız ortamlara bakarak Ravenhill'in oyunun merkezindeki varoluşsal krizleri vurgulamak için mekanı nasıl kullandığını araştırır. Öte yandan Shopping and F**king oyunundaki ana karakterler, kimliklerin alım satım yoluyla yaratıldığı ve fiziksel ortamların metalaştırıldığı tüketim toplumunun merkezine itilir. Materyalizmin hüküm sürdüğü bir toplumda karakterlerin faillik ve özgünlük mücadelesini anlamak büyük ölçüde oyunun mekansal dinamiklerine bağlıdır. Bu çalışma, Ravenhill'in modern toplumun materyalizm saplantısına karşı nasıl sert bir ithamda bulunduğunu ve bunun kişilerarası ilişkileri nasıl baltaladığını göstermek için alışveriş merkezlerinde ve metropol çevrelerinde bulunan mekansal sembolizmi inceler. Ravenhill'in oyunları, fiziksel konumların yanı sıra psikolojik ve duygusal mekansallık fikrini de araştırıyor. Karakterler toplum normlarının dayattığı sınırlamalarla, kendi duygusal travmalarıyla ve kimliklerinin sınırlarıyla mücadele ederler. Bu çalışma, karakterlerin iç mekanlarının analizi yoluyla Ravenhill'in mekansallığın psikolojik ve duygusal yönlerini nasıl ustaca harmanladığını, insanlık durumunun karmaşık bir portresini nasıl sağladığını araştırıyor. Bu tez, Mark Ravenhill'in Some Explicit Polaroids ve Shopping and F**king adlı eserlerinin, mekan ve mekansallık araştırmalarında teatral ortama ilişkin geleneksel fikirlerin ötesine geçtiğini öne sürerek sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
With his groundbreaking plays Some Explicit Polaroids and Shopping and F**king, which stretch the bounds of theatrical narrative and question societal norms, Mark Ravenhill has been a forerunner in contemporary British theatre. This study explores the complex relationship between space and spatiality in Ravenhill's dramatic world, revealing the significant influence these aspects have on audience participation, character relationships, and narrative structures. Ravenhill's plays have spatial aspects that go well beyond their actual physical locations. Rather, they function as a dynamic background against which complicated human interactions and social criticisms are played out. The locations of the plays—whether the consumerist urban jungle of Shopping and F**king or the barren landscapes of Some Explicit Polaroids —serve as figurative canvases onto which Ravenhill reflects his critique of modern civilization. By examining these geographical contexts, this study aims to provide light on the ways in which the characters move through and negotiate the areas they live in, offering insights into the larger socio-political environment that Ravenhill is attempting to examine. In Some Explicit Polaroids, the characters are left to fend for themselves in a society bereft of social conventions and moral standards. The play's examination of both individual and societal disappointment is furthered by the setting's desolation, which creates a spatial metaphor that reflects the characters' emotional and psychological emptiness. This study explores how Ravenhill uses space to emphasize the existential crises at the center of the play by looking at the interactions between the characters and the desolate settings they travel through. The main characters in Shopping and F**king, on the other hand, are propelled into the center of consumer society, where identities are created via the act of buying and selling and physical environments are commodified. Understanding the characters' battles for agency and authenticity in a society where materialism rules is largely dependent on the play's spatial dynamics. This thesis dissects the spatial symbolism found in shopping centers and metropolitan environments to show how Ravenhill crafts a scathing indictment of modern society's fixation with materialism and how it undermines interpersonal relationships. Ravenhill's plays explore the idea of psychological and emotional spatiality in addition to physical locations. The characters struggle with the limitations imposed by societal norms, their own emotional traumas, and the limits of their identities. This study investigates how Ravenhill skilfully blends the psychological and emotional aspects of spatiality, providing a complex portrait of the human condition, through an analysis of the characters' interior spaces. This study concludes by proposing that Mark Ravenhill's Some Explicit Polaroids and Shopping and F**king go beyond conventional ideas of theatrical setting in their investigation of space and spatiality.