Denizli Çal ilçesi Selcen Köyü ağzının fonolojik ve morfolojik açıdan incelenmesi (Dizin-sözlük)
Phonological and morphological examination of Selcen Village dialect of Denizli Çal district (Index-lexicon)
- Tez No: 554757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Ağızları, Çal, Selcen, Fonoloji, Morfoloji, Dialect of Anatolia, Cal, Selcen, Phonology, Morphology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 662
Özet
Bu çalışmada Denizli Çal ilçesinin Selcen köyü ağzının fonolojik ve morfolojik özellikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yörede derleme çalışması yapılmış ve buradan elde edilen veriler titizlikle deşifre edilmiştir. Çalışma“Giriş”,“İnceleme”,“Metin”ve“Dizin-Sözlük”olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde, Çal ve Selcen'in tarih ve coğrafyası hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölümde aynı zamanda yöre hakkında yapılan ağız çalışmalarına ve çalışmada kullanılan yöntemlere değinilmiştir.“İnceleme”bölümü çalışmanın ana bölümüdür. Bu bölüm“Fonolojik Açıdan İnceleme”ve“Morfolojik Açıdan İnceleme”olmak üzere iki ana başlıktan oluşmaktadır.“Fonoloji”kısmında Selcen ağzının ses özellikleri ve yörede meydana gelen ses olayları örneklerle açıklanmıştır.“Morfoloji”kısmında ise Selcen ağzının şekil özellikleri tespit edilmiş ve örneklendirilmiştir.“Metin”bölümü çalışmada temel alınan metinlerin yer aldığı, çalışmanın kaynak bölümüdür. Burada, metinlerin kolayca anlaşılabilmesini sağlamak amacıyla diyaloglar bozulmamış ve her diyalog bir paragraf kabul edilerek numaralandırma yapılmıştır. Çalışmanın son bölümü ise“Dizin-Sözlük”bölümüdür. Bu bölüm Selcen ağzının kelime varlığını ve ses değişmesine uğrayan kelimeleri görmeyi sağlayacaktır. Sözlük bölümünde ise ağızda kullanılan ölçünlü dilden farklı kelimelerin anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we attemped to reveal the phonological and morphological characteristic of the dialect of Denizli's Cal district Selcen village. To this end, compilation study was done in Selcen and the data obtained was transcribe studiously. The study is composed of“Introduction”,“Analysis”,“Text”and“Index-Lexicon”. In the“Introduction”, history and geography of Cal and Selcen was introduced. In this section, we also talked about dialect studies about the region and the methods we use in our study.“Analysis”is the main chapter of the study. This section consist of two main topics:“Phonology and Morphology”.“Phonology”includes the phonological features and phonological changes of Selcen's dialect which were explained with examples in dialect. In“Morphology”section, the morphological characteristics of Selcen's dialect was determined and was exemplified.“Text”is the source chapter of the study. This section includes texts which are based on the study. In this section, dialogues weren't deformed to enable the texts to be easily understood. Each dialogue was enumerated by accepting it as a paragraph.“Index-Lexicon”is the last section of the study. This section will provide you to see vocabulary presence of the Selcen dialect and words which have gone through phonological changes. In“Lexicon”section, the meanings of the words used in the dialect different from the standard language were given.