Eğitim örgütlerinde mesleki bağlılık, örgütsel bağlılık ve tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between professional community, organizational commitment and burnout in educational organizations
- Tez No: 554756
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Örgütleri, Mesleki Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Tükenmişlik, Burnout, Educational Organizations, Professional Commitment, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitim örgütlerinde öğretmenlerin mesleki, bağlılık, örgütsel bağlılık ve tükenmişlikleri arasındaki ilişkilerin araştırılmasıdır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Mesleki Bağlılık, Örgütsel Bağlılık ve Maslach Tükenmişlik ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu İstanbul İl'i Başakşehir İlçesi'nde görev yapan özel okul sınıf öğretmeni 246 kişi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin duygusal bağlılık, başa çıkma ve kişisel başarı algılarının ortanın üzerinde, mesleki bağlılık, duygusal tükenmişlik, genel tükenmişlik düzeylerinin orda düzeyde ve devam bağlılığı ve duyarsızlaşma algılarının ise ortanın altında olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerinin ölçek alt boyutlarında anlamlı bir farklılığa neden olmazken, yaş, medeni durum, eğitim ve okuldaki hizmet yılı değişkenlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öğretmenlerin mesleki bağlılık, örgütsel bağlılık ve tükenmişlik algıları arasında pozitfi yönlü ve negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara yönelik olarak, okul yöneticilerine ve öğretmenleri ilişkin öneriler de geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships between teachers' professional, loyalty, organizational commitment and burnout in educational organizations. Descriptive survey was used in the study and Professional Commitment, Organizational Commitment and Maslach Burnout scales were used. The private school classroom teacher, who works in Başakşehir District of Istanbul Province, consists of 246 people. At the end of the research, it was determined that teachers' emotional commitment, coping and personal accomplishment perception were above the middle, occupational commitment, emotional exhaustion, general burnout levels at the level and continuity commitment and depersonalization perceptions were below the middle. While there was no significant difference in the subscale scores of the teachers' gender and professional seniority variables, a significant difference was found in age, marital status, education and service year variables. The same directional and inverse relationships between teachers' professional commitment, organizational commitment and burnout networks have been identified. At the end of the research, suggestions for school administrators and teachers were developed.