Marka imajının tüketicinin satın alma davranışlarına etkisi şampuan tüketimi üzerine bir uygulama
The impact of brand image on the purchasing behavior of consumers and an implementation over shampoo consumption
  1. Tez No: 554798
  2. Yazar: HAMİT KOPTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka İmajı, Tüketici, Satın Alma Davranışı, Anket, Veri, Analiz, Brand, Brand Image, Consumer, Purchasing Behavior, Survey, Data, Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Marka kavramı, pazarlama alanında birçok noktada önemli işlevsel nitelikleri olan önemli bir kavramdır. Günümüzde hem yerel hem de küresel anlamda bir güç olan marka kavramı, bileşenleriyle pazarlama stratejilerine yön veren bir rehber niteliğindedir. Pazarlama alanı açısından bir diğer önemli nokta ise tüketicilerin satın alma davranışlarıdır. Günümüzde yoğun rekabet ortamında başarılı olmak isteyen işletmelerin, tüketicilerin satın alma davranışlarını incelemesi, analiz etmesi ve buna yönelim çözümler ortaya koyması büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında marka kavramının önemli bir bileşeni olan marka imajının tüketicinin satın alma davranışlarına nasıl etki ettiğine dair sonuç bulma amacı edinildi. Bu amaç çerçevesinde teori ve uygulama kısımlarını içeren çalışmalar gerçekleştirildi. İlk olarak marka kavramı, marka imajı konuları detaylı bir şekilde ele alındı. Devam eden bölümde tüketici davranışları ve buna ilişkin modellere yer verildi. Tüketici davranışlarını etkileyen faktörler başlıklar halinde açıklandı. Son bölümde uygulama aşamasına geçildi. Araştırma metodolojisi ortaya kondu ve uygulamanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgiler paylaşıldı. Veri toplama yöntemi olarak hızlı, zamandan tasarruf sağlayan ve günün iletişim olanaklarına uygun olması sebebiyle anket formu tercih edildi. Şampuan kullanımında bulunan tüketicilerden çevrimiçi anket yöntemiyle elde edilen verilerle analizler gerçekleştirildi. Sonuç olarak araştırmanın konusu olan marka imajının tüketicinin satın alma davranışlarına etkisi gerçekleştirilen uygulama ile irdelendi ve sonuçlar paylaşıldı.
Özet (Çeviri)
The concept of brand is a significant one that holds important functional qualities at many levels within the area of marketing. In this day and time, the concept of brand, which is a power both in local and in universal aspects, has the characteristics of a guide that leads marketing strategies through its components. Another cruces with regard to the field of marketing is the purchasing behaviors of consumers. In this day and time, it is very important for the administrations that wish to be successful within this fierce competition environment to examine, analyze and deliver solutions pertaining to the purchasing behaviors of consumers. In this thesis study, it finding outcomes regarding how the brand image, which is a significant component of the concept of brand, affects the purchasing behaviors of the consumers, was aimed. Within the frame of this purpose, studies that comprise theory and implementation were conducted. First, the subjects of the concept of brand and brand image were assessed in detail. In the subsequent section, consumer behavior and models regarding the mentioned were included. The factors that affect consumer behavior were explained in titles. In the final section, the implementation phase was handled. The methodology of research was put forward and information regarding how the implementation was expressed. Survey form was opted for as a method of data collection due to being fast, time-saving and suitable for today's communication facilities. Analysis was conducted with the data collected from the consumers that use shampoo with the method of online surveying. In conclusion, the impact of brand image, which is the subject of this study, upon the purchasing behaviors of consumers, was examined by the implementation conducted, and the results were put forward.