Gebelerde düşme riski ölçeğinin geliştirilmesi
Development of an assesment scale for the fall risk in pregnants
  1. Tez No: 554840
  2. Yazar: EMİNE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, düĢme, risk, ölçek geliĢtirme, travma, Pregnant, fall, risk, scale development, trauma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma gebelerin düşme riskini belirlemek amacıyla Gebelerde Düşme Riski Değerlendirme Ölçeği geliştirmek için planlandı. Araştırma, metadolojik bir çalışma olup, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Gebe Polikliniği'nde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Kasım 2016-Kasım 2017 tarihleri arasında polikliniğe başvuran bütün gebeler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü I. trimesterden 105, II. trimesterden 210, III. trimesterden 320 gebe (toplam 630) oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak; gebeyi tanımaya yönelik 10 sorudan oluşan Gebe Bilgi Formu ve çalışma sırasında geliştirilen Gebelerde Düşme Riski Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Ölçek geliştirme sürecinde; önce 63 soruluk madde havuzu taslağı oluşturularak 10 uzman görüşüne sunuldu. Yapılan kapsam geçerlilik içerik analizi sonucu maddelerin ortalaması 0,95 geçerlilik iyi bulundu ve uzmanların önerileri doğrultusunda ölçek madde sayısı 42 ye düşürüldü. Bu taslağın 30 kişiye pilot çalışması uygulanarak ölçeğe son şekli verildi. Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı 0,604 orta düzeyde güvenilir bulundu. Ölçekle ilgili CART ve QUEST algoritmasının gebelerin düşme durumlarını tahmin etmek için son derece başarılı bir model olduğu görüldü. Sonuç olarak gebelerin düşme riskini belirlemek amacıyla 42 maddeden oluşan Gebelerde düşme riski değerlendirme ölçeği geliştirildi ve ölçeğin gebelerin düşme risklerini belirlemede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study was planned in order to develop an Assesment Scale for the Fall Risk in Pregnants. This is a methodological study which was carried out in Samsun Maternity and Child Health Hospital Pregnant Polyclinic. The target population of the study was constitued of all the pregnants who applied to the polyclinic between November 2016 and November 2017. The sample of the study consisted of 105 pregnants in the 1st trimester, 210 in the 2nd trimester and 320 in the 3rd trimester (total 630) all of them them were voluntary participants who met the criteria for being included in the study. In this study, a Pregnant Information Form including 10 questions about the pregnant and an Assesment Scale Draft for the Fall Risk in Pregnants developed during the study were used as data collection tools. In the scale development process, an item pool draft of 63 questions were formed and presented to the experts for their opinions. As a result of the content validity analyses, the mean value of the items was found to be 0.95 which was evaluated as sufficient and the number of the scale items was reduced to 42 in line with the experts recommendations. The scale was finalized after its pilot study was applied to 30 participants first. The Cronbach alfa coefficient of the scale was found to be 0.604, which means that it is moderately reliable. It was understood that the CART and QUEST algorithm for the scale was a highly successful model for estimating the fall risks of the pregnants. Consequently, an Assesment Scale consisting of 42 items was developed to determine the fall risk in pregnants and it was found to be a valid and reliable tool in accordance with the intended purpose.