Avrupa Birliği s/Europ karkas derecelendirme sisteminin ülkemizde sığır ve koyun karkaslarına uygulanabilirliği
Applicability of s/Europ carcass gredıng system on cattle and sheep carcasses in Turkey
  1. Tez No: 554843
  2. Yazar: SİNEM TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN RAİF ÇİFTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: S/EUROP Derecelendirme Sistemi, Sığır, Koyun, Karkas, S/EUROP Grading System, Cattle, Sheep, Carcasses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Besleyici değer olarak çok kıymetli olan et ve et ürünleri ticari açıdan da büyük öneme sahiptir. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde kesilen sığır karkasları 1208/81, 1026/91, koyun karkasları 1026/91, 2137/92, 1278/94, 2137/92 ve 461/93 konsey kararları ile“S/EUROP”olarak adlandırılan ortak değerlendirme sistemiyle derecelendirilmektedir. Bu doktora çalışmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde olduğu göz önüne alınarak“Avrupa Birliği S/EUROP Karkas Derecelendirme Sisteminin Ülkemizde Sığır ve Koyun Karkaslarına uygulanabilirliği ve Sistemin Mezbaha Yönetimine Entegrasyonu”“Temiz Et Ürünleri Ticaret ve San. Ltd. Şti.”mezbahasında 500 adet sığır, 200 adet koyun karkası ile değerlendirilmiştir. Kullanılan sığır ırkları Belçika Mavisi (1), Holstein Siyah Alaca (55) Jersey (3),Jersey Melezi (5), Limousin (34), Limousin Melezi (4), Montofon (29), Montofon Melezi (17), Simental (123), Simental Melezi (107), Şarole (93), Şarole Melezi (13), Yerli Kara (13) ve Manda (3) şeklindedir. Etlenme durumuna göre; S (%4,2), E+ (%7,2), E (%26,4), E- (% 1,6), U+ (% 20), U (%28,4), U- (%20), R+ (%2,4), R (%17), R- (%0,2), O (%3), P (%1,6) şeklindedir. Yağlanma durumuna göre;1 (%0,2), 2- (%2,4), 2 (%5), 2+ (%22,8), 3- (%25), 3 (%19,8), 3+ (%17,8), 4- (%4,4), 4 (%1,8), 4+ (%0,8) şeklindedir. Kullanılan koyun ırkları Karayaka (59), Karayaka Melezi (109), Merinos Melezi (32). Etlenme durumuna göre; R+ (%3.5), R (%49), R- (%25), O+ (%3.5), O (%16.5), O- (%2) , P (%0,5) şeklindedir. Yağlanma durumuna göre 2- (%1), 2 (%3), 2+ (%3), 3- (%23), 3 (%22.5),3+ (%24), 4- (%6), 4 (%13), 4+ (%4), 5 (%0.5) şeklindedir. Yapılan çalışma Türkiye'de mevcut mezbahanelerin modernizasyonu ile sisteme adaptasyonun mümkün olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Meat and meat products, which are very valuable as nutritive value, are also of great importance in commercial terms. Joint evaluation of the cattle carcasses cut in the European Union countries 1208/81, 1026/91, sheep carcasses 1026/91, 2137/92, 1278/94, 2137/92 and 461/93 with the council decisions k S / EUROP ' system. This considering that the negotiations with Turkey to the European Union in doctoral study“European Union S / EUROPE Carcass Grading System of applicability and the slaughterhouse Management Integration System in our country, Cattle and Sheep Carcass”“Temiz Et Ürünleri Ticaret ve San. Ltd. Şti.”slaughtered by 500 cattle and 200 sheep carcasses. The cattle breeds used were Belgian Blues (1), Holstein Black Holstein (55), Jersey (3), Jersey Hybrid (5), Limousin (34), Limousin Hybrid(4),Water Buffalo (3), Montofon (29), Montofon Hybrid (17), Simental (123), Simental Hybrid. (107), Charolais (93), Charolais Hybrid. (13), Yerli Kara (13). According to the state of the flesh results are S (4.2%), E + (7.2%), E (26.4%), E- (1.6%), U + (20%), U (28.4% 2.4), R (17%), R- (0.2%), O (3%), O- (%2) and P (1.6%). According to the state of lubrication results are 1 (%0.2), 2- (%2.4), 2 (%5), 2+ (%22.8), 3- (%25), 3 (%19.8), 3+ (%17.8), 4- (%4.4), 4 (%1.8), 4+ (%0.8), 5 (%0.5). The sheep breeds used were Karayaka (59), Karayaka M. (109), Merinos H. (32). According to the state of the flesh results are R+ (%3,5), R (%49), R- (%25), O+ (%3,5), O (%16,5), P (%0,5). According to the state of lubrication results are 2- (%1), 2 (%3), 2+ (%3), 3- (%23), 3 (%22,5),3+ (%24), 4- (%6), 4 (%13), 4+ (%4). The studies of adaptation to the system through the modernization of existing slaughterhouses in Turkey showed that it is possible.