Karayolları geometrik standartları ve yol güvenliğininincelenmesi: Şırnak İl Merkezi Örneği
Geometric standards of highways and investigation of roadsafety: The example of Şırnak City Center
- Tez No: 554880
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM AHISKALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geometrik standartlar, Trafik kazaları, Şırnak, Kaza oluş şekli, geometric standards, traffic accidents, Şırnak, occurrence form of an accident
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ülkemizde en çok tercih edilen ulaştırma türü karayoludur. Karayolunun fazla tercih edilmesi, araç sayısının ve buna bağlı olarak trafik yoğunluğunun artmasına sebep olmaktadır. Artan trafik yoğunluğu, trafik kazalarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Ülkemizde son on yılda yaklaşık elli bin insan trafik kazalarında hayatını kaybetti. Yol güvenliğinin artırılması, trafik kazalarını ve kazaların sebep olduğu kayıpları azaltacaktır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre trafik kazalarına sebep olan unsurlar arasında, yol unsuru yok denecek kadar azdır. Ancak gelişmiş ülkelere bakıldığında yol unsurundan dolayı meydana gelen kazalar önemli bir orana sahiptir. Meydana gelen kazaların yoldan kaynaklı kusurların tespit edilmesi istatistiklere yansıyan diğer unsurları da azaltacaktır. Bu çalışmada karayolları geometrik standartları ve yol güvenliği Şırnak il merkezi özelinde incelenmiştir. İncelenen yollarda geometrik standartların en düşük olduğu üç adet yol kesimi belirlenmiştir. Yol kesimlerine ait ilgili kurumlardan projeler temin edilmiştir. Proje üzerinde belirlenen yol kesimlerinin (proje hızı, geçiş eğrisi, yatay kurp yarıçapı, yatay kurp boyu, dever, düşey kurp boyu, eğim) verileri elde edilmiştir. Proje ile uygulamadaki değerlerin farklı olup olmadığını tespit etmek için de saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışmasında belirlenen kesimlerde yolun halihazır harita alımları yapıldı. Halihazır harita alımı ile projedeki değerler karşılaştırıldı. Verilerin farklı olması durumunda halihazırdaki değerler kabul edildi. Elde edilen değerler geometrik standartlar tablosu ile karşılaştırıldı. Geometrik standartlar tablosunda dağlık bölüm dikkate alındı. Belirlenen kesimlerin geometrik standartları tespit edildikten sonra, ilgili kurumlardan bu kesimlerde beş yıl boyunca meydana gelen trafik kaza verileri temin edildi. Meydana gelen trafik kazalarının oluş şekillerinin geometrik standartlarla ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most preferred type of transportation in Turkey is highway transportation. Excessive usage of highways causes an increase in the number of vehicles, hence, heavier traffic occurs. Heavier traffic causes traffic accidents. In Turkey throughout the last decade, approximately 50 thousand people died due to traffic accidents. In case of increased road safety, number of traffic accidents and, consequently, number of people who died in those accidents will decrease. According to Turk Stat's data among the factors that lead to a traffic accident, road is almost neglected. However, when developed countries are examined accidents caused by the road factor has a high percentage. Figuring out the road related defects that cause an accident will also decrease the other factors which are displayed in the statistics. In this study, highway geometric standards and road safety were examined based on the city center of Şırnak province. Three road sections with the lowest geometric standards were determined from among the all roads that were examined. Projects regarding the road sections were provided from the relevant institutions. From the road sections which were determined on the project, data such as project speed, transition curve, horizontal curve radius, horizontal curve length, superelevation, vertical curve length, and slope were obtained. A field study was conducted to determine if the project values and application values match or not. For the sections determined during the field study, current map purchases regarding the roads were being made. After the purchase of current maps, comparison in between the map values and the project values were being made. If the data was to be different, then the current values were accepted to be true. Obtained values were being compared with the geometric standards table. The mountainous section in the geometric standards table was taken into consideration. After determining the geometric standards of the determined sections, data regarding the traffic accidents which occurred in the abovementioned sections were obtained from the relevant institutions. The relationship between the occurrence form of the traffic accidents and geometric standards was examined.