Bir üniversitede öğrenim gören öğrencilerin yeme tutumları ile benlik saygısı arasındaki ilişki
Self-esteem relationship between eating attitudes of students studying at a university
- Tez No: 554938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: beslenme, obezite, okul sağlığı, yeme tutumu, benlik saygısı, okul hemşireliği, nutrition, obesity, school health, eating attitude, self-esteem, school nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. GEREÇ-YÖNTEM: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın çalışma evrenini bir üniversite merkez kampüslerinde okuyan 9103 lisans ve ön lisans öğrencileri oluşturdu. Araştırmanın örneklemi 500 öğrenciden oluştu. Örnekleme seçilecek öğrencileri belirlemek için fakülte ve yüksekokul bölümlerinde okuyan öğrencilerin sayıları listelenerek tabaka ağırlığı ve okullardan örnekleme alınacak öğrenci sayısı belirlendi. Veri toplama aracı olarak Anket Formu, Yeme Tutum Testi ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın uygulanabilmesi için gerekli izinler alındı. Verilerin analizinde sayı-yüzde, X2 (ki-kare) ve Spearman Korelasyon Testi kullanıldı. BULGULAR: Öğrencilerin %52.4'ü erkek öğrencidir ve %70.6'sı normal kiloludur. Yeme Tutum Testinden öğrencilerin %32.2'si 30 puan ve üzerinde aldı. Öğrencilerin sınıf seviyelerinin, anne eğitim düzeylerinin artmasının ve ailesinde şişman birinin olmasının yeme davranışlarını olumlu yönde etkilediği belirlendi. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %61.6'sı orta düzeyde benlik saygısına sahip olduğu bulundu. Öğrencilerin sınıf seviyesi arttıkça benlik saygılarının arttığı ayrıca ailesinde şişman birisinin olmasının benlik saygısını olumlu etkilediği görüldü (p0.05). Vücut kitle indeksi ile yeme tutum testi arasında negatif yönde çok zayıf bir ilişki, vücut kitle indeksi ile benlik saygısı arasında pozitif yönde çok zayıf bir ilişki bulundu. Yeme tutum testi puanı ile benlik saygısı puanı arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulundu. SONUÇ: Bu araştırmada vücut kitle indeksinin yeme tutumu ve benlik saygısını etkilemediği ancak yeme tutumu ile benlik saygısı arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşıldı. Okul hemşirelerinin üniversite öğrencilerine yönelik yapılacak olan yeme tutumu ve benlik saygısı ile ilgili çalışmalarda rol alması önerilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study was carried out to determine the relation between eating attitudes and self-esteem of university students. MATERIAL-METHOD: 9103 undergraduate and associate degree students studying at a university central campus formed the study population of descriptive study. The sample of the study consisted of 500 students. In order to determine the students to be selected for sampling, the number of students studying in the faculties and colleges were listed, and the number of students to be sampled from faculties and colleges and stratum volume were determined. The questionnaire, Eating Attitude Test and Rosenberg Self-Esteem Scale were used as data collection tools. Necessary permissions were obtained for the implementation of the research. In the analysis of the data , the number- percent, X2 (chi-square) and Spearman correlation test was used. RESULTS: 52.4% of students are male and 70.6% of the all students are normal weight. 32.2 % of students received 30 points and over in the Eating Attitude Test. The level of students' class, the increase of maternal education levels and having a fat person in his family had a positive effect on eating behaviors.61.6 % of the students included in the study have moderate self-esteemwas found. Students' self-esteem increased as the grade level increased and it was seen that having a fat person in his family had a positive effect on self-esteem (p 0.05). A very weak negative relationship was found between body mass index and eating attitude test, and there was a very weak positive relationship between body mass index and self esteem . A positive correlation was found between eating attitude score and self-esteem score. CONCLUSION: In this study, body mass index did not affect eating attitude and self-esteem, but it was concluded that there was a relationship between eating attitude and self-esteem. It is recommended that school nurses take part in the studies on eating attitudes and self-esteem to be made for university students.