Ortaokulda öğrenim gören çocukların yeme tutumları ile sosyal medya bağımlılığı ve benlik saygısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between eating attitudes of secondary school children, social media addiction and self-esteem
- Tez No: 969044
- Danışmanlar: Prof. Dr. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Sosyal Medya Bağımlılığı, Benlik Saygısı, Ergenlik, Erken ergenlik, Oyun bağımlılığı, Patolojik yeme tutumu, Sanal benlik, Teknolojik bağımlılık, İdeal benlik, Eating Attitudes, Social Media Addiction, Self-Esteem, Adolescence, Early puberty, Game addiction, Pathological eating attitudes, Virtual self, Technological dependence, Ided selfconcept
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ortaokulda öğrenim gören çocukların yeme tutumları ile sosyal medya bağımlılığı ve benlik saygısı arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Şahinkaya Eğitim Kurumlarında öğrenim gören 213 çocuk oluşturmaktadır. Bu okulda öğrenim gören belirlenen yaş grubu öğrencilerine, istatiksel veriler elde etmek amacıyla Yeme Tutumu Testi, Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Sosyodemografik Form uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Yeme Tutum Testi toplam puanı ve Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yeme Tutumu Testi alt ölçeklerinden olan Diyet ve Bulimiya ve Beden Şekli/Yemekle İlgili Meşguliyet ve Sosyal Medya Bağımlılığı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği toplam puanı ve Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu puanları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu araştırmada yeme tutumları testi toplam puanı ve benlik saygısı arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmamasına rağmen literatür incelendiğinde yürütülen çalışmalarda yeme bozukluğu belirtileri ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda sosyal medya bağımlılığının olumsuz yeme davranışları ve benlik saygısı üzerinde etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar ilgili alan yazına göre tartışılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationships between eating attitudes of secondary school children, social media addiction and self-esteem. The sample of the research consists of 213 children who are studying at Şahinkaya Educational Institutions affiliated with Bursa Provincial Directorate of National Education. Eating Attitude Test, Social Media Addiction Scale Form for Adolescents, Rosenberg Self Brief Scale, and Sociodemographic Form were applied in order to obtain statistical data from the students of the determined age group studying in this school. The obtained data have been analyzed via SPSS 25.0 program. A positive correlation was found between the Eating Attitude Test total score and the Social Media Addiction Scale for Adolescents. It was determined that there is a positive and significant relationship between Diet and Bulimia, Body Shape/Food-Related Occupation, and Social Media Addiction, which are subscales of the Eating Attitude Test. There was a negative correlation between the Rosenberg Self-Esteem Scale total score and the Social Media Addiction Short Form for Adolescents scores. Although no relationship was found between the eating attitudes test total score and self-esteem in this study, a significant relationship was found between eating disorder symptoms and self-esteem in the studies conducted when the literature was examined. As a result of the research, it has been determined that social media addiction has effects on negative eating behaviors and self-esteem. The results were discussed according to the relevant literature and future studies were suggested.