Taurinin deneysel kolit modellerinde kolon mukozası üzerine etkisi
The effect of taurin on colonic mucasa in the experi̇mental colitis
- Tez No: 554967
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR ALP BOZBURA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: taurin, INBS kolit, NEF-xB, hem oksijenaz, taurine, TNBS colitis, apoptosis, NFk-B, hem oxygenase
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ülseratif kolit kolon ve rektumu tutan etyolojisi tam olarak bilinmeyen inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Patogenezinden nötrofil infltrasyonunun yanısıra sitokin, araşidonik asit ve reaktif oksijen metabolitleri gibi proinflamatuar mediatörler sorumlu tutulmuştur. Çalışmamızda taurinin deneysel kolit modellerinde; kolon mukozasında oluşan hasara etkisini incelemeyi amaçladık. Denekler dört gruba ayrıldı. Grup 1 (n-8): TNBS kolit; Grup 2 (n-8): Taurin (Sigma,USA) Ig/kg/gün, TNBS uygulandığı gün başlanarak 15 gün boyunca içme suyuna karıştırılarak verildi; Group 3 (n-8): 15 gün boyunca Ig/kg/gün taurin içme suyuna karıştırılarak verildi; Grup 4 (0-8): izotonik solüsyon lcc/gün intrakolonik bir kez verildi (kontrol grup). Oksidatif hasarı gösterme amacıyla kolon dokularında malondialdehid (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyesi ölçüldü. Tüm gruplardaki deneklerin kolonlarında immunohistokimyasal metodla hemoksijenaz-I ekspresyonu belirlendi. Makroskopik ve mikroskopik kolit skorlamaları yapıldı, ek olarak mukozal inflamatuar yanıtın göstergesi olarak kabul edilen NF-xB ekspresyonu immünohistokimyasal metodla incelendi. Kolit oluşturulan deneklerde kolonik MDA seviyesi kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek bulundu. Taurin verilen grupta ise kolit grubunla karşılaştırıldığında anlamlı düşme saptandı. Kolonik GSH seviyesi kolit grubunda kontrol grubuna oranla düşük bulunurken, taurin verilen grupta kolit grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı yükselme saptandı. Hemoksijenaz-1 ekspresyonunun kolit grubunda arttığı bu artışın taurin verilen grupta daha fazla olduğu saptandı. Kolit grubunda makroskobik ve mikroskobik kolit skorları kontrol grubuna oranla yüksek bulundu. Taurin tedavisinin ise kolit skorlarını anlamlı oranda azalttığı belirlendi. Kolit grubunda yoğun olan NF-xB ekspresyonunun taurin tedavisi ile azaldığı belirlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgular, taurinin kolite bağlı mukozal hasarı azaltıcı etkisinin antioksidan ve hemoksijenaz ekspresyonunu arttırıcı özelliğine bağlı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis is a multifactorial inflammatory disease of the colon and rectum with an unknown etiology. Many factors have been implicated in the pathogenesis of ulcerative colitis, such as neutrophil infiltration and overproduction of proinflammatory mediators including cytokines, arachidonate metabolites, and reactive oxygen metabolites. The present study was undertaken to investigate the effect of taurine administration on oxidative damage and apoptosis of the trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS) induced colitis. The rats were divided into four groups. Group 1 (nz8): TNBS colitis; Group 2 (n-8): Taurine (Sigma,USA) 1g/kg/day intragastric gavage for fifteen days in addition to TNBS ;Group 3 (n-8): taurine alone 1g/kg/day intragastric gavage for fifteen days, Group 4 (n-8): isotonic saline solution lcc/rat intracolonic for one day (control group). Colonic malondialdehyde (MDA) levels and glutathione (GSH) levels are indicators of oxidative damage Of the colonic tissue. Hem oxygenase-l expression by immunohistochemical method level of colon was determined. Macroscopic and microscopic Colitis score Was described. Also, NE-k expression level of colon was determined with immunohistochemisty methods to snow mucosal inflammatory process. In all TNBS treated rats, colonic MDA levels were found to be increased significantiy compared to sham group. Colonic MDA level was significantly lower in taurine treatment group compared to TNBS treated rats The GSH levels of the colonic tissues were found to be significantly lower in TNBS treated rats when compared to sham group. Treatment with taurine significantly increased the GSH levels compared to TNBS treated rats. HO-I expression was increased in comparison to sham group. Taurine treatment Was associated with increased HO-I expression. In the TNBS treated rats, macroscopic and microscopic pathological score were found to be significantly higher when compared to sham group. Treatment with taurine significantly decreased the pathological scores compared to TNBS treated rats. NF-xB positivity was strongest in the colon of animals in Group 1. Expression was decreased in the taurine treatment group. These results imply the reduction in mucosal damage due to anti-oxidant and induction of HO-1 activity of taurine.