Antenatal dönemde verilen emzirme eğitiminin ezmirme bilgi düzeyine ve emzirme öz yeterlilik ölçeğine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of breastfeeding education given on antenatal period on knowledge level of breastfeeding and breastfeeding self-efficacy scale
- Tez No: 555023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE DESDİCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, antenatal ve postnatal, öz yeterlilik, Breastfeeding, antenatal and postnatal, self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Her bebek ve çocuk ihtiyacı olan besin maddelerini alma hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan besin maddelerini içeren tek fizyolojik besindir. Antenatal dönemde verilen emzirme eğitimi annenin emzirme konusunda bilgi düzeyini ve öz yeterliliğini arttırarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada amacımız, antenatal dönemde verilen emzirme eğitiminin, antenatal ve postnatal dönemdeki kadınların emzirme bilgi ve tutum düzeylerine, emzirme öz yeterlilik ölçeğine etkisinin değerlendirilmesi aynı zamanda anne sütü ve emzirmenin öneminin vurgulanması olmuştur. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine 1 Ekim 2018-1 Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran 18-34 yaş arası 409 kadın hastaya ulaşıldı. Araştırmaya katılan tüm kadınlara anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi düzeylerini değerlendiren bir anket, gebelere antenantal öz yeterlilik ölçeği, doğum yapmış kadınlara postnatal öz yeterlilik ölçeği uygulandı. Ölçekler 70 puan üzerinden değerlendirildi. Bulgular: Antenatal grupta; emzirme eğitimi alan ve emzirme eğitimi almayan grup emzirme öz yeterlilik ölçeği ortalama puanları açısından karşılaştırıldığında eğitim alan kadınların daha yüksek puanlara sahip olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu görüldü (57,81 ±9,97; 47,22 ± 12,40). Emzirme eğitimi alan grupta bilgi düzeyinin de diğer gruptan anlamlı olarak yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı (7,61 ± 1,25; 6,77 ± 1,73). Emzirme eğitimi alan grup kadınların emzirmenin faydaları hakkındaki farkındalıklarının eğitim almayan kadınlardan yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (7,61 ± 1,25 ; 6,77 ± 1,73). Postnatal grupta; emzirme eğitimi alan ve emzirme eğitimi almayan grup emzirme öz yeterlilik ölçeği ortalama puanları karşılaştırıldığında eğitim alan grubun puan ortalamalarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı (58,98 ± 6,74; 49,44 ± 8,83). Emzirme eğitimi alan ve emzirme eğitimi almayan grup kadınların emzirme tutum düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (5,74 ± 0,78; 5,51 ± 1,09). Emzirme eğitimi alan ve emzirme eğitimi almayan grup emzirmenin faydaları hakkında farkındalık puan ortalaması açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (4,48 ± 1,59; 4,39 ± 1,86). Sonuç: Antenatal dönemde verilen emzirme eğitiminin antenatal dönemdeki kadınlarda, bilgi düzeyi, öz yeterlilik ölçeği ve farkındalığa anlamlı katkısı olduğu görülmüştür. Fakat aynı eğitimi alan kadınlarda posnatal dönemde bu bilginin tutuma yansımasının anlamlı olmadığı, farkındalık puanlarının ve doğru tutum sergileme oranlarının eğitim almış ve almamış annelerde farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara dayanılarak, emzirme eğitimine antenatal dönemde başlanmasının önemli olduğu, gerekirse maket veya gönüllü anneler kullanılarak eğitimin niteliğinin artırılması gerektiği, ayrıca doğum sonu dönemde de annenin emzirme sürecine daha fazla destek verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Every baby and child has the right to receive the nutrients they need. Breast milk is the only physiological food that contains the nutrients the baby needs. Breastfeeding training during antenatal period provided in increases the knowledge and self-efficacy of the mother about breastfeeding and contributes to raising healthy generations. The aim of this study was to evaluate the effect of breastfeeding training given to antenatal and postnatal women on breastfeeding knowledge levels and breastfeeding self-efficacy scale and to emphasize the importance of breast milk and breastfeeding. Materials and Methods: Our study was performed as a descriptive study. 409 women aged between 18-34 years who were admitted to the gynecology and obstetrics policlinics of Yıldırım Beyazıt University Ankara Atatürk Training and Research Hospital between October 1, 2018 and December 1, 2018 were reached All women who participated in the study were administered a questionnaire assessing their knowledge of breast milk and breastfeeding .Antenatal self-efficacy scale was applied to pregnant women and postnatal self-efficacy scale was applied to pregnant women. Scales were evaluated over 70 points Results: In the antenatal group; When the average of the breastfeeding self-efficacy scale scores of the group who received breastfeeding training and without breastfeeding training were compared, it was seen that the women who received training had higher scores and this difference was significant. (57,81 ±9,97; 47,22 ± 12,40). It was concluded that the level of knowledge was significantly higher in the group receiving breastfeeding training than the other group (7,61 ± 1,25; 6,77 ± 1,73 Awareness about the benefits of breastfeeding was higher in the group of women who received breastfeeding training than the women who did not receive training and this difference was statistically significant. (7,61 ± 1,25 ; 6,77 ± 1,73). In the postnatal group; A statistically significant difference was observed between the groups who received breastfeeding training and without breastfeeding training in terms of the mean scores of the breastfeeding self-efficacy scale (58,98 ±6,74; 49,44 ± 8,83).No statistically significant difference was observed between the groups who received breastfeeding training and without breastfeeding training in terms of breastfeeding attitude level. (5,74 ± 0,78; 5,51 ± 1,09). No statistically significant difference was observed between the groups who received breastfeeding training and without breastfeeding training in terms of average awareness about the benefits of breastfeeding (4,48 ± 1,59; 4,39 ± 1,86). Conclusion: Breastfeeding training in antenatal period has a significant effect on knowledge level, self-efficacy scale and awareness in antenatal women.However, it was concluded that the reflection of this knowledge to the attitude was not significant in women who had the same education in the postnatal period, and that the awareness scores and correct attitude rates did not differ between the mothers who were educated and not educated. Based on these results, it was concluded that it is important to start breastfeeding education in antenatal period, if necessary, the quality of education should be increased by using models or volunteer mothers, and more support should be given to the mother's breastfeeding process in the postpartum period