Türk Vergi Hukukunda vergi kesenlerin sorumluluğu
Liabilities of tax responsible parties in Turkhis Tax Legislation
  1. Tez No: 555090
  2. Yazar: MERVE YARAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Sorumlusu, Vergi Kesenler, Tevkifat, Müteselsil Sorumluluk, Tax Responsible, Withholding Tax Withholding, Consecutive Responsible
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kamu giderlerinin karşılanması için en önemli finansman kaynağı olan vergiler, gerçek ve tüzel kişilerden kanuni çerçeve içerisinde tahsil edilmektedir. Ancak şekli ve maddi ödevlerin yerine getirilmesi ve verginin ödenmesi bakımından devletin vergi alacağını güvence altına almak amacıyla vergi sorumluluğu ve verginin kaynakta kesilmesi müesseseleri geliştirilmiştir. Vergi Hukukunda, vergi mükellefinin yanı sıra vergi sorumlusunun da yükümlülükleri açıklanmış mükellef tabirinin vergi sorumlularına da şamil olduğu belirtilmiştir. Vergi sorumluluğunun bir türü olan verginin kaynakta kesilmesi yöntemi ise, birçok ülkenin de vergi sisteminde mevcuttur ve vergi güvenliğini sağlayan bir tahsil yöntemi olarak Türkiye'de de geniş bir uygulama alanı bulmaktadır. Vergi kesen durumundaki vergi sorumlusu, asıl mükellefe yapılan ödemeler üzerinden hesapladığı vergiyi kesip, alacaklı vergi idaresine onun adına yatırmaktadır. Vergi Usul Kanunun 11. maddesinde müteselsil sorumluluk hususu da düzenlenmiş ve kanun gerekçesinde de gelir vergisi ve katma değer vergisinde müteselsil sorumluluk uygulamasının söz konusu olacağı belirtilmiştir. Ancak katma değer vergisinde müteselsil sorumluluk uygulaması, pek çok tartışmaya ve farklı görüşlere yol açmıştır. Bu nedenle, çalışmamızda VUK 11. maddede düzenlenen vergi kesenlerin sorumluluğu konusu açıklanarak katma değer vergisinde müteselsil sorumluluk uygulaması ve getirdikleri, konuya yargının ve idarenin yaklaşımı hususları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Taxes, which are the most important source of financing for public expenditures, are collected within the legal framework from real persons and legal entities. However, in order to guarantee the tax revenue and fulfillment of the material duties of tax legislation, the institutions such as tax responsible party and withholding tax were developed by the state. In tax legislation, taxpayers and tax responsible party are described separately and yet it is seen that definition of taxpayer includes the definition of tax responsible party. The method of withholding tax, as it is widely used in the tax system of most of the countries, also is used in Turkey thanks to its advantage of guaranteeing the tax revenue. In this aforementioned method, tax responsible party deducts the calculated tax from the payments which are made to the principal taxpayer and pay such amount to tax administration in the name of the principal taxpayer. In the 11th article of the Tax Procedure Law, joint liability has been regulated and it has been also stated that there will be joint liability in the income tax and value added tax. In this study, the responsibility of the taxpayers and the responsibility of taxpayers in the value added tax are examined.