Politik söylemde eşdizimsel örüntüler: Parti programları üzerine karşılaştırmalı bir durum çalışması
Collocational patterns in political discourse: A comparative case study on political party programmes
  1. Tez No: 555091
  2. Yazar: ÖZGÜN ASLI ÖZDAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN LEYLA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Siyasal Bilimler, Linguistics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: parti programı, eşdizimlilik, eşdizimsel örüntü, politik söylem, political party program, collocation, collocational pattern, political discourse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde, önceliklemillet, ulus, halk ve toplumsözcük ve türevlerinin 26. Dönem TBMM'de temsil edilen ilk dört büyük siyasi parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) parti programlarında eşdizimsel örüntü sergileyip sergilemediğine bakılmıştır. Ayrıca, AntConc Derlem Çözümleme Aracı kullanılarak sözcükler arasında eşdizimsel örüntüleme olması durumunda bu sözcük birlikteliklerinin program metinlerinde ne şekilde temsil edildikleribelirlenmiştir. Tüm bu belirlemeler doğrultusunda da parti programı metinlerinde geçen millet, ulus, halk ve toplum sözcük ve türevlerinin kullanıldıkları dizin içerisinde beraber kullanılma eğiliminde olduğu diğer sözcüklere bakılarak bir politik söylem çözümlemesi yapılmıştır. Tezin çıkış noktasını, araştırılan millet, halk, toplum ve ulus sözcük ve türevlerinin, alanyazında bir tür (genre) olarak kabul edilen parti programlarında olumlu bürüne sahip benzer sözcükler ile birlikte kullanım sergiledikleri varsayımı oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularına bakıldığında ise düğüm sözcük (millet, ulus, halk ve toplum) ve türevlerinin, tüm parti programı metinlerinde olumlu bürüne sahip 'barış, refah, çıkar, birlik, beraberlik, huzur, fayda, egemenlik, irade' sözcükleri ile birlikte kullanıldıklarıgörülmüştür. Böylelikle, bu sözcüklerin, kendi başlarına herhangi bir olumlu ya da olumsuz bürüne sahip olmayan millet, ulus, halk ve toplum sözcüklerine de birlikle kullanım yoluyla olumlu bürün kazandırdıkları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the first aim is to study the four major political parties represented in the 26th Parliamentary Term of the Parliament, Justice and Development Party (AK Parti), Republican People's Party (CHP), Nationalist Movement Party (MHP) and Peoples' Democratic Party (HDP) in order to reveal whether they exhibit a collocational pattern between the node words (nation, people and society) and their derivatives and their collocates in the recent party programs. The secondary aim of the thesis is to determine how the representations of these words are given in the party program texts in case of showing collocational patterns among the words by using the AntConc Concordance Analysis Tool. In line with all these linguistic designations, a political discourse analysis was made by investigating other words in which the words and derivatives of nation, people and society, which are mentioned in the party program texts, tend to be used together in the directory they are used. The starting point of the thesis is the assumption that the words nation, people and society and their derivatives are used together with similar words which have a positive prosody in the party programs, which are considered as a genre in the literature. When the findings of the study are analysed, it is seen that node words (nation, people and society) and their derivatives show collocational pattern in all party program texts, while they tend to be used with the words peace, prosperity, interest, unity, togetherness, benefit and sovereignty that carry positive prosody in common. Thus, it is possible to claim that these words, on their own, do not have any positive or negative prosody, however they also gain a positive prosody when they are used together with the words of nation, people and society.