Karl Popper'ın Platon'un toplum ve demokrasi anlayışına yönelik değerlendirmeleri
Karl Popper's evaluations on Platon's to understandingsociety and democracy
- Tez No: 555092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, Popper, İnsan, İktidar, Devlet, Toplum, Yönetim, Demokrasi, Plato, Popper, Human, Power, State, Society, Administration, Democracy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Demokrasi kelime anlamı olarak halkın yönetimi anlamına gelmektedir. Halkın yönetimi anlamına gelen demokrasi, felsefe tarih boyunca ciddi bir biçimde tartışılan konular arasında yer almıştır. Bu bağlamda Felsefe tarihinde demokrasi üzerine tartışan filozoflardan birisi Platon bir diğeri ise Karl Popper‟dir. Platon hem kendi döneminde hem de kendi döneminden sonra düşünceleri ile çağdaşlarını etkilemiş önemli filozoflardan birisidir. Popper ise yirminci yüzyıl Batı felsefe geleneğini etkilemiş önemli filozoflardan bir diğeridir. Platon ve Popper bir yönetim biçimi olarak demokrasiyi farklı perspektiflerden değerlendirmişlerdir. Platon‟un bakış açısından demokrasi insan ve toplum için iyi bir yönetim biçimi değildir. Çünkü demokrasi kaosa yol açacak olan erdemsiz bir yönetim biçimidir. Buna karşın Popper için demokrasi insan ve toplum için iyi bir yönetim biçimidir. Bu sebepledir ki Popper, Platon‟un demokrasi anlayışını ciddi bir biçimde eleştirmiştir. Bu çalışmamızın amacı günümüzün en önemli yönetim biçimlerinden olan demokrasiyi her iki filozofun özgün perspektiflerinden değerlendirmektir. Bu hususta ilk olarak Platon ve Popper‟in demokrasi anlayışlarını birbirinden bağımsız bir biçimde değerlendirilecektir. Daha sonra ise her iki filozofun demokrasi anlayışları benzer ve farklı yönleriyle ele alınacaktır. Böylece hem geçmişte hem de günümüzde önemli bir yönetim biçimi olan demokrasinin problemleri, çözümleri, anlamsal dönüşümleri tartışılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Democracy means to be governed by people as lexical meaning of the word. Democracy, is one of the subjects that have been seriously debated throughout history. In this context, some of the philosophers who discussed democracy throughout the history of philosophy are Plato and Karl Popper. Plato is one of the important philosophers who influenced his contemporaries both during his time and thereafter with his thoughts. Popper, is another important philosopher who influenced the twentieth century Western philosophical tradition. Plato and Popper considered democracy as a form of government from different perspectives. From Plato's point of view, democracy is not a good form of government for individual as well as society. According to him, democracy is a form of governance with no virtue that leads to chaos. On the other hand, Popper values democracy as a good form of governance for individuals and society. Therefore, Popper has seriously criticized Plato's conception of democracy. The aim of this study is to evaluate democracy, one of the most important forms of governance, from the original perspectives of both philosophers. In this case, Plato‟s and Popper's democracy concepts will be evaluated independently. Then, the philosophers' understanding of democracy will be handled with similar and different aspects. Thus, it will be tried to discuss the problems, solutions and semantic transformations of democracy which is an important form of governance, both in today‟s and future‟s perspectives.