İş tatmini ile motivasyon ilişkisi: Perakende sektöründe bir araştırma
Relationship between job satisfaction and motivation:A research in retail sector
  1. Tez No: 555093
  2. Yazar: ORHAN ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Motivasyon, İçsel ve Dışsal Motivasyon, Job Satisfaction, Motivation, Intrinsic and Extrinsic Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı; çalışanlarda iş tatmini ve motivasyon ilişkisinin incelenmesi ve motivasyon araçlarının iş tatmini üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da perakende sektöründe faaliyetlerini sürdüren bir kitap satış mağazasının Anadolu yakasındaki 31 şubesindeki çalışanlar ile bir uygulama gerçekleştirilmiş ve çalışmaya 221 birey iştirak etmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda içsel ve dışsal motivasyon araçlarının çalışanların iş tatmini üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. İçsel motivasyon araçları dışsal motivasyon araçlarına kıyasla daha etkilidir. Çalışanlar arasında motivasyon eğilimleri bakımından medeni durum ve işyerindeki pozisyona göre istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ayrıca çalışanların iş tatmini düzeyleri cinsiyet ve medeni duruma göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine to investigate the relationship between job satisfaction and motivation in employees and to determine the effect of motivation tools on job satisfaction. For this purpose, an application was carried out with employees in 31 branches in the Asian side of a book store in Istanbul, where a total of 221 individuals participated in the study. Research data were collected using a questionnaire. SPSS 24.0 package program was used to analyze the data. As a result of the study, it has been determined that internal and external motivation tools have a positive effect on the job satisfaction of the employees. Intrinsic motivation tools are more effective than extrinsic motivation tools. There is a statistically significant difference between the employees in terms of motivation trends according to the marital status and position in the workplace. In addition, the level of job satisfaction of the employees varies according to gender and marital status.