K.K.K.lığında yapılan seçimli personel atamaları için karar destek modeli ve bir uygulama
A decision support model and an application for selective personnel assignments in Turkish Land Forces
  1. Tez No: 555285
  2. Yazar: ZEKERİYA TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVRİYE GENCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Criteria Assignment Problem, Selective Personnel Assignment, AHP, Hungarian Algorithm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Atama, kurumun işlerliği ve personelin motivasyonu açısından değerlendirildiğinde en önemli personel konularından birisidir. K.K.K.lığında Alay Komutanlığı ve eşiti birlik komutanlıkları ile Tabur Komutanlığı ve eşiti birlik komutanlıklarına atamalar seçimle yapılır. Seçimli atamalarda öncelik, verilecek görevi ifa edebilecek uygun personelin uygun kadro görev yerine atanmasıdır. K.K.K.lığında genel atamalar ve atama sonrası kontroller kullanılan otomasyon sistemi ve tayin subaylarının planlaması ile etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun yanında seçimli personel atamaları için kullanılabilecek bir otomasyon sistemi mevcut değildir. Bu çalışma seçimli personel atamalarının otomasyon sistemine dâhil edilmesi maksadıyla yapılmıştır. Bu sayede seçimli atamaların daha etkin, daha hızlı, daha adil ve daha güvenilir bir şekilde yapılabilir bir hale getirilmesi; bunun yanında personel memnuniyetinin artırılması ve karar makamlarının karar verme süreçlerine bilimsel bir destek sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında K.K.K.lığında bulunan Topçu Sınıfına ait tabur komutanlığı atamaları yapılarak yöntemin nasıl uygulanacağı gösterilmiş ve bulunan optimal sonuç değeri daha önce yapılmış olan 2018 yılı seçimli personel atamalarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde; model sonuçlarıyla 2018 yılı Seçimli Personel atama sonuçlarının %0,2'lik bir farkla birbirine çok yakın olduğu; 90 personel arasından seçilen 48 personelin değişmediği ancak 48 atamadan 38 tanesinin x birebir, geri kalanının aynı garnizon derecesi içerisinde farklı taburlara atandığı görülmüştür. Sonuçlar çözüm zamanı açısından incelendiğinde, 2018 yılı Seçimli Personel Atama süreci yaklaşık 3 ayı bulan bir süreye yayılmışken, yapılan çalışmayla bu sürecin birkaç hafta içerisinde neticelendirildiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Çok Kriterli Atama Problemi, Seçimli Personel Ataması, AHP, Macar Algoritması.
Özet (Çeviri)
NATIONAL DEFENSE UNIVERSITY ALPARSLAN DEFENSE SCIENCES INSTITUTE DEPARTMENT OF OPERATIONAL RESEARCH ANKARA 2019 A DECISION SUPPORT MODEL AND AN APPLICATION FOR SELECTIVE PERSONNEL ASSIGNMENTS IN TURKISH LAND FORCES MASTER THESIS Zekeriya TOSUN ABSTRACT Assignment Process is one of the most important issues regarding to efficiency of the foundation and motivation of the personnel. In Turkish Land Forces Regiment Commanders and Battalion Commanders are assigned by selection. In selective personnel assignment process, the priority is at the assignment of the appropriate personnel to the appropriate job. In Turkish Land Forces, general assignment process and the controls of this process can be made efficiently by the automation system and the planning of the staff member. But the selective personnel assignment process was performed manually because there were no selective personnel assignment module in the automation system. The aim of this thesis is to fill this space in automation system and by comparing the needs of the system with the requests and the merits of the personnel, assigning the appropriate nominee to the appropriate job. In this way, the selective personnel assignment process has been more efficient, faster, more fair and more reliable. In addition to this, it is aimed to increase the staff satisfaction and provide scientific support to the decision making processes of the decision makers. Within the scope of the study, battalion commanders belonging to the Artillery Branch in Turkish Land Forces were determined and how the method was applied. When the results are examined; the results of the 2018 selection of personnel are very close to each other with a difference of 0.2%; It was observed that 48 of xii the 90 personnel selected were not changed, but 38 of 48 assignments were assigned to one of the same and the rest were assigned to different battalions within the same garrison level. When the results were analyzed in terms of solution time, it was seen that the 2018 Selective Personnel Assignment process was spread over a period of about 3 months and this process was concluded within a few weeks.