Güney Çin Denizi sorunu ve uluslararası rekabete etkileri
South China Sea dispute and its implications on international competition
- Tez No: 555289
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT PURTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Çin Denizi Sorunu, Spratly Adaları, Paracel Adaları, ÇHC, Güneydoğu Asya, South China Sea Dispute, Spratly Islands, Paracel Islands, People's Republic of China, South East Asia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Güney Çin Denizi (GÇD) sorunu; Güneydoğu Asya bölgesinde GÇD'ne kıyıdaş ülkelerin bir kısmının taraf olduğu, siyasi, ekonomik ve askeri anlamda küresel ve bölgesel güvenlik ortamı için ciddi riskler oluşturabilecek potansiyele sahip bir problem sahasını kapsamaktadır. Son dönemde ÇHC'nin yükselişi, bölgesel ve küresel girişimleri ile küresel çaplı ekonomik ağırlığın Asya Pasifik bölgesine kayması ile bu sorun uluslararası arenada daha fazla ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda GÇD, ÇHC, ABD ve bölgedeki müttefikleri arasında en sıcak rekabet alanlarından birisi olarak görülmektedir. GÇD sorununun uluslararası rekabet kapsamında bölgesel ve küresel önemli yansımaları bulunmaktadır. GÇD sorununun bu yansımalarından en önemlisi ise ÇHC'nin siyasi, ekonomik ve askeri olarak çevrelenmesidir. ÇHC'nin giderek artan nüfuz ve etkisini ABD çevreleme politikası kapsamında engellemeye çalışmaktadır. Bu kapsamda iki gücün Asya-Pasifik bölgesi özelinde GÇD'ndeki faaliyetleri bölgesel ve küresel güvenlik ortamını şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
South China Sea (SCS) dispute covers an area of problem which has serious potential related to political, economic and military implications for regional and global security environment. Recently, rise of PRC, its regional and global steps and shifting global economic weight to Asia Pasific region bring the dispute into the forefront. In this context, SCS is seen as one of the hot spot regions for the competition between the PRC, the US and its regional allies. From an international perspective, SCS dispute has serious outcomes for both the region and the world. One of the most imortant one among these outcomes is the containment of PRC by political, economic and military engagements. As part of its containment policy, the US trys to counter against expansive influence of PRC. In this regard, Their actions in Asia Pasific and the South China Sea have shaped the regional and global security environment.