Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yargı sistemi
Turkish Republic of Northern Cyprus judicial system
  1. Tez No: 555290
  2. Yazar: ABDULLAH KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: KKTC, Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs, yargı sistemi, TRNC, Northern Cyprus, Cyprus, Judicial System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Kıbrıs Türklerinin milli hukukuna kavuşma süreci 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tamamlanmıştır. Yargılamada rol alan kişilerin vatandaş olma olgusu, kanunların dili ve hukuki müesseseler de bu milliliğin devamı niteliğinde olup, ayrıca uluslararası hukuka entegrasyon anlamında mahkeme dışı çözüm yöntemi olan tahkim de mevzuatta yerini almıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mahkemeleri iki dereceli sisteme sahip olup, ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlara karşı yalnızca istinaf kanun yolu düzenlenmiştir. Ayrıca söz konusu yargı sisteminde adli yargı ve idari yargı ayrımı bulunmamakta ancak Yüksek İdare Mahkemesi sıfatıyla Yüksek Mahkeme görev yapmaktadır. Çalışmada, Kıbrıs Adası'nın tarihinden hareketle; geçmişten günümüze kadar mevzuat incelemesi yapılmış ve Anglo-Sakson yargı sistemi ile Kıta Avrupası yargı sistemine de konu ile ilgisi oranında yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde yargı sistemlerinin işleyişine ilişkin ilkelere ve endekslere yer verilmiş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yargı sistemi, bu kapsamda değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yargı sistemine ilişkin doktrinde ileri sürülen; mevzuata, bazı yargı kurullarına ve kurumlarına, İngiliz dönemi yasalarına ilişkin görüşlere ve tespit edilen sorunların çözümüne dair bazı önerilere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The process of achieving the national laws of the Turkish Cypriots was completed in 1983 with the establishment of the Turkish Republic of Northern Cyprus. The fact of being a citizen, the language of law and legal institutions are the continuation of this nationality. In addition, arbitration which is an alternative dispute resolution (ADR), has taken place in the legislation in terms of integration into international law. The courts of the Turkish Republic of Northern Cyprus have a two-level jurisdiction system and appeal is the only the way of legal remedy against the decisions of the courts of first instance. Also, the judicial system does not differ from civil and criminal jurisdiction and administrative jurisdiction, but the Supreme Court acts as the Supreme Administrative Court. In this study, based on the history of Cyprus; legislation review has been examined from past to present; Anglo-Saxon judicial system and Continental European judicial system have been included in proportion to the issue. In the last part of the study, the principles and indices related to the functioning of the judicial system are included and the judicial system of the Turkish Republic of Northern Cyprus is evaluated within this scope. Also in this part, there have been legislation, some jurisdictions and institutions, opinions on the laws of the British period and some suggestions for the solution of identified problems which was mentioned in the doctrine about the Turkish Republic of Northern Cyprus.