Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi örneği)
Examination of digital literacy levels of social studies teacher candidates (The example of Niğde Ömer Halisdemir University)
- Tez No: 555291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayı, Dijital Okuryazarlık, Social Studies, Teacher Candidate, Digital Literacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma ile sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sahip oldukları cinsiyet, sınıf, yaş, aile gelir durumu, mezun olunan lise türü, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, kişisel bilgisayara sahip olma, sosyal ağları kullanma, internette günlük geçirilen zaman, düzenli takip edilen teknoloji haber siteleri, düzenli takip edilen teknoloji dergileri, sürekli bir internet bağlantısına sahip olma, dijital okuryazarlıkla ilgili sempozyum, kongre, seminer vb. etkinliklere katılma ve dijital okuryazarlık eğitimi alma durumlarının dijital okuryazarlık düzeyleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde öğrenim gören 192 sosyal bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Ng (2012) tarafından geliştirilen ve Hamutoğlu, Canan Güngören, Kaya Uyanık ve Gür Erdoğan (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılında toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 24.0 programı vasıtasıyla gerekli istatistiksel analizler gerçekleştirilerek tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışmanın sonunda araştırma bulguları ışığında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to examine the digital literacy levels of social studies teacher candidates in terms of various variables. In this context, social studies teacher candidates have gender, class, age, family income status, graduated high school type, mother education status, father education status, personal computer ownership, using social networks, time spent on the Internet, regularly monitored technology news sites, regularly followed technology magazines, having a continuous internet connection, digital literacy symposium, congresses, seminars and so on. It has been tried to determine whether there is an effect on digital literacy levels of participating in activities and receiving digital literacy education. The research group of the study consisted of 192 social studies teacher candidates studying at Niğde Ömer Halisdemir University. The data of the study was gathered in 2018-2019 academic year with öğretim Digital Literacy Scale 8 which was developed by Ng (2012) and adapted to Turkish by Hamutoğlu, Canan Güngören, Kaya Uyanık and Gür Erdoğan (2017). The obtained data were tabulated and interpreted by performing the necessary statistical analysis via IBM SPSS 24.0 program. At the end of the study, various suggestions were presented in the light of research findings.