Üstbilişsel ve bilişsel esneklik becerilerinin öğretmenlik mesleki yeterliliklerini yordama gücü
The predictive role of metacognitive and cognitive flexibility skills on professional teaching qualifications
  1. Tez No: 555327
  2. Yazar: ZUHAL BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYSIN ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Bilişsel esneklik, Öğretmenlik mesleki yeterlilikleri, Metacognition, Cognitive flexibility, Professional teaching qualifications
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği lisans programında öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının, üstbilişsel ve bilişsel esneklik becerileri arasındaki ilişkileri ortaya koyarak adayların bu değişkenler yönünden öğretmenlik mesleki yeterliliklerini yordamaktır. Araştırmanın bir diğer amacı, cinsiyete, mezun olunan lise türüne, öğrenim görülen sınıf düzeyine ve üniversiteye göre üstbilişsel, bilişsel esneklik becerilerinin ve öğretmenlik mesleki yeterliliklerinin değişiklik gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel taramaya dayalı tahmin modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma, 2016-2017 yılında, Eskişehir ilinde, sınıf öğretmenliği lisans programı, 1. 2. 3. ve 4. sınıflarda öğrenim gören öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, öğretmen adaylarına, Öğrenci Kişisel Bilgi Formu, Üstbiliş Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri ve Öğretmen Yetkinlik Ölçeği uygulanmıştır. Bu ölçme araçlarının geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmada, SPSS 22.0 paket programı ile bulgular elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının: a) Üstbilişsel ve bilişsel esneklik becerilerinin, öğretmenlik mesleki yeterliliklerinin güçlü birer yordayıcısı olduğu görülmüştür. b)Üstbilişsel, bilişsel esneklik becerileri ve öğretmenlik mesleki yeterlilikleri arasında orta ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. c) Üstbilişsel, bilişsel esneklik becerileri ve öğretmenlik mesleki yeterliliklerinin, cinsiyet ve lise türü değişkenleriyle arasında anlamlı bir fark olmadığı, sınıf düzeyi ve üniversite değişkenleriyle arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to reveal the relationship between primary school teacher candidates' metacognitive and cognitive flexibility skills and then to predict their professional teaching qualifications in terms of these variables. Another aim of the study is to determine whether metacognitive, cognitive flexibility skills and teaching professional qualifications vary according to gender, high school type, grade level and university. The study is conducted according to correlational survey model which is one of the quantitative research methods and based on prediction model. Correlational relationships and prediction levels between these variables have been explored with the aim of determining primary school teacher candidates' professional teaching qualifications. For this purpose, the study is conducted in 2016-2017 academic year in Eskişehir with the participation of 401 primary school prospective teachers studying in their first, second, third and fourth years. Student personal information form, metacognition scale, cognitive flexibility inventory and teaching qualifications scale are implemented to prospective teachers in this study. The findings of the study are found by using correlational and multiple linear regression analyses in SPSS 22.0 package program. Accordingly, the results of the study show that: a) Primary school teacher candidates' metacognitive and cognitive flexibility skills are strong predictors of their professional teaching qualifications. b) It is concluded that there is a medium level and positive relationship between metacognitive, cognitive flexibility skills and teaching professional competencies. c) Metacognitive, cognitive flexibility skills and professional teaching qualifications are not significantly correlated with gender and high school type variable, but the relationship between these skills and two other variables, grade level and university, is significant.